IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow нарасна с над 100 пункта в началото на сесията *

Американските акции стартираха последната за седмицата и предпоследната за годината сесия с повишения.

16:44 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции стартираха последната за седмицата и предпоследната за годината сесия с повишения. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 152 пункта, воден от ръстовете на Disney и Verizon. S&P 500 се повишава с 0,4%, като водещи тук са компаниите от технологичния сектор и потребителските стоки. Технологичният Nasdaq Composite се повишава с половин процент на фона на поскъпването на книжата на Amazon, Apple и Alphabet, предава CNBC.

Периодът на почивните дни бе определян от силни пазарни колебания. В четвъртък Dow затвори с ръст от 260 пункта, след като по-рано през сесията губеше до 611 пункта. Това обръщане бележи най-големия дневен обрат от десет години насам. S&P 500 също отбеляза солидна печалба след спада от над 2%, докато Nasdaq изтри загуба от 3%.

Въпреки ралито в края на седмицата, анализаторите остават предпазливи по отношение на перспективите за пазарите на акции през новата година. Акциите са напът да отчетат най-лошото си декемврийско представяне от 1931 г. насам.  S&P 500 губи 9,8 на сто за месеца до вчерашния ден, докато Dow изтри 9,4 на сто от стойността си.

Последните понижения насочват Dow и S&P 500 към първите им годишни понижения от 2015 г. Nasdaq пък ще отечете вероятно първи годишен спад от 2011 г. 

Топ новината в САЩ тази седмица е частичното затваряне на дейността на правителството, което се очаква да продължи и през януари, тъй като въпросът за финансирането на стената на границата с Мексико продължава да генерира двупартийното разделение в Конгреса. Междувременно американският президент Доналд Тръмп заплаши чрез Twitter да затвори напълно границата на САЩ с Мексико. 

„Икономическите данни от САЩ не са прекрасни и няма причина да вярваме, че ще се подобрят“, казва пред WSJ Ян Ден, ръководител на изследователската дейност в Ashmore Group, инвестиционен мениджър за нововъзникващи пазари.

Индексът WSJ Dollar, който следи долара спрямо кошница от 16 валути, се понижи с 0,3%.

Доходността по 10-годишните американски облигации се повиши до 2,759%, от 2,744% в четвъртък. Доходността се движи обратно на цените.

В Европа Stoxx Europe 600 добави 2%. В Азия индексът Hang Seng в Хонконг нарасна с 0,1%, а китайският Shanghai Composite - с 0,4%. 

*Актуално към 16,40 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още