IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Великобритания започват да връщат дипломати през януари*

Ще бъдат върнати най-малко половината от изгонените служители

19:12 | 28.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Москва и Лондон са постигнали споразумение да върнат част от служителите на съответните си посолства, след като изгониха десетки дипломати по-рано тази година, съобщи руското посолство, цитирано от Ройтерс.

„Постигнахме принципно съгласие да започнем да възстановяваме дипломатическите служители в Москва и Лондон през януари“, съобщи ТАСС, като се позова на руския посланик в Лондон Александър Яковенко.

„Не съм сигурен, че това ще важи за всички служители, но поне половината от служителите ще бъдат върнати“, е допълнил посланикът.

Говорител на посолството потвърди информацията.

Междувременно Великобритания съобщи, че не е постигнала договореност с руската страна за възстановяване на числеността на персонала на посолствата, съкратен след случая с отравянето в Солсбъри, съобщи представител на външното ведомство на Обединеното кралство, цитиран от ТАСС и БТА.

"Имахме непрекъснат диалог с Русия във връзка с дипломатическите визи още преди събитията в Солсбъри. Редовно разменяме визи за дипломатическия персонал и няма да коментираме отделни случаи. Никакви нови договорености не са били съгласувани", заяви служител на Форин офис.

Той каза, че няма никакви промени в позицията на официален Лондон "относно руското дипломатическо присъствие във Великобритания, включително мерки, приети след Солсбъри".

По-късно днес прессекретарят на посолството на Русия в Лондон заяви, че за пръв път след инцидента в Солсбъри Москва и Лондон са издали на взаимна основа определен брой визи за бъдещи служители на дипломатическите представителства, предаде ТАСС.

Прессекретарят направи това уточнение след интервюто на посланик Яковенко и опровержението на думите му от МВнР на Великобритания.

Лондон изгони 23 руски дипломати заради обвинения, че Кремъл стои зад нападението с невропаралитичен газ през март срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри.

Като ответна мярка Русия, която отрича да е замесена в отравянето, върна в родината им същия брой служители на британското посолство.

*Материалът е допълнен в 21,57 ч. с позицията на британското външно министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
По-малкият брой дипломати навреди ли на отношенията им? Напротив, щом връщат изгонените служители, отношенията между двете страни явно се подобряват. Тогава за чий *** са им тези високоплатени държавни чиновници, паpaзитиpaщи на гъpба на данъкоплатците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още