IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските пазари завършват волатилната седмица с лек спад

Dow Jones отписа 76 пункта от стойността си в края на петъчната сесия

23:55 | 28.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industral Average завърши сесията в петък с лек спад в края на бурна седмица на Wall Street, предава CNBC.

Индексът, който включва 30 компании, приключи търговията с понижение от 76,42 пункта и достигна ниво от 23 062,40 пункта. Широкият измерител S&P 500 отписа 0,12% от стойността си до ниво от 2485,74 пункта главно заради спадовете в енергийния сектор. Технологичният показател Nasdaq Composite прибави минималните 0,08% към стойността си до равнище от 6584,52 пункта, но остана доста под най-високото си ниво за деня. Ръстове при Apple, Amazon и Netflix подкрепиха Nasdaq.

За седмицата основните индекси отбелязват повишение от най-малко 2,75%, като постигнаха първия си седмичен скок в последните четири седмици. Въпреки това американските пазари са напът да запишат най-лошия си декември от 1931 г. S&P 500 отписа 9,9% от стойността си за месеца, а Dow е надолу с 9,7%.

„Мисля, че пазарът започва да се уморява от несигурността и хаотичната комуникация в последно време. Това е причината за известна волатилност“, казва Гибсън Смит, основател на Smith Capital Investors. „Волатилността ще продължи и през новата година. Все още има много неразрешени проблеми на хоризонта“, допълва той.

Инвеститорите са притеснени от страховете за погрешна парична политика на Федералния резерв, продължаващата парализа на федералното правителство във Вашингтон и потенциалните сигнали, че глобалната икономика може би започва да се забавя. Wall Street следи и събитията на търговския фронт на фона на усилията на Китай и САЩ да постигнат споразумение в областта на търговията.

Движенията на пазарите в последно време може да доведат до първо годишно понижение на Dow и S&P 500 от 2015 г. насам. В същото време Nasdaq е напът да отбележи първия си спад на годишна основа от 2011 г.

На корпоративния фронт книжата на Tesla поскъпнаха с 5,6%, след като производителят на електромобили определи съоснователя на Oracle Лари Елисън за член на борда на директорите му в отговор на искането на американските регулатори за независимо наблюдение на управлението на компанията. 

Dell Technologies се завърна на борсата, близо шест години след като основателят и главен изпълнителен директор на компанията Майкъл Дел я превърна в частна. 

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 2,716% и 3,021%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,12% до ниво от 96,35 пункта. Еврото поскъпва с 0,11% спрямо долара до ниво от 1,1439 долара за евро. Спрямо йената доларът поевтинява с 0,67% до ниво от 110,27 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши след волатина търговия през седмицата. Американският лек суров петрол WTI прибави 72 цента към стойността си до 45,33 долара за барел. Международният бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поскъпна с шест цента до 52,22 долара за барел.

Цената на златото се повиши с 0,5% до шестмесечен връх от 1282 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още