IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещу джихадизма: Западът може да спечели битките, а войната?

Победена на терен в Сирия и Ирак, "Ислямска държава" отново премина в нелегалност и подготвя условията за завръщането си, посочват експерти

17:46 | 29.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Като се бори с последиците, но пренебрегва причините, съсредоточавайки се върху физическото унищожение на джихадистките групи, без да се опитва да разбере причините за появата и възхода им, Западът се обрича на вечна война, предупреждават експерти.

"Отвъд тактическите победи на терен, провежданата стратегия е провал", каза пред Франс прес Катрин Зимърман, авторка на подготвен неотдавна доклад по въпроса за института "Американ ентърпрайз", озаглавен "Тероризъм, тактика и трансформация - Западът срещу салафитско-джихадисткото движение", пише БТА.

"Всички войници на терен или аналитици на разузнаването, които са работили по проблема, разбират какво се случва", казва тя. "Те знаят, че това, което правим в Сирия, Ирак и другаде, е само временно. Това прекратява непосредствената заплаха, но не стабилизира нищо и не придвижва нещата напред".

"Лесно е да кажем: ще убием този производител на самоделни бомби", добавя тя. "Много по-трудно е да кажем: "наше приятелско правителство маргинализира групата, към която той принадлежи, и това е една от причините, заради които този човек се е присъединил към терористична група. И сега прави бомби".

Победена на терен в Сирия и Ирак, групировката "Ислямска държава" (ИД) отново премина в нелегалност и подготвя условията за завръщането си, под това или под друго име, тъй като причините за раждането й, а именно недоволството на голяма част от иракските и сирийските сунити, се запазват, предупреждават експерти.

"Западът е напът да спечели всички битки, но да загуби войната", смята Зимърман.

Въпрос на развитие

В своя анализ на "салафитско-джихадистката заплаха", публикуван на 20 ноември, Центърът за стратегически и международни изследвания (ЦСМИ), мозъчен тръст във Вашингтон, пише, че "дори САЩ и съюзниците им да са отслабили групировки като "Ислямска държава", основните причини не са били премахнати", пише Франс прес.

"Управлението остава лошо в регионите, където действат салафитско-джихадистки групировки. Една крехка държава със слаби и неефективни институции увеличава вероятността тези бунтовнически или терористични групи да могат установяват там свои анклави", добавят експертите от ЦСМИ.

Те направили сравнение между района на действие, приписван на Ал Кайда, ИД и свързаните с тях групи и картата на "правителствената ефективност", основана на показателите на Световната банка.

Какъв е резултатът - повечето държави, в които тези групи са активни, като Йемен, Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Мали, Нигерия, Сомалия, са част от 10-те процента страни в дъното на класацията по стабилност на институциите.

Днес президент на престижния институт "Брукингс", генералът от морската пехота от резерва Джон Алън е командвал по-конкретно американските сили в Афганистан и е бивш специален пратеник на президента на САЩ в коалицията срещу ИД.

"Къде би трябвало да търсим следващите проблеми?", запита той в сряда на конференция във Вашингтон. "Би трябвало да сме по-разтревожени от това, което наричам "горещи точки" - крехките или нефункциониращи държави".

"Това са места, където условията на живот водят до радикализация на големи групи от населението. И често, когато си дадем сметка за това, радикализацията отдавна е започнала", предупреди Алън.

"Може да сте радикализиран, но това не означава непременно, че ще станете войнстващ екстремист", каза той. "Но ако станете войнстващ екстремист в този регион, вие сте произлезли от радикализирано население. Това е въпрос на развитие, който далеч надхвърля контратероризма".

На тази конференция, организирана ежегодно от фондация "Джеймстаун", много оратори посочиха Ирак като пример, за да подчертаят пропуските в борбата с джихадизма. Според тях, след като правителството в Багдад си върна властта в регионите, които по-рано бяха превзети от ИД, ако оплакванията на сунитската общност - особено участието във властта или присъствието и мощта на омразните шиитски милиции - не бъдат взети под внимание, избухването на нов салафитско-джихадистки бунт ще бъде само въпрос на време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още