IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от първата борсова седмица на 2019 г.?

Портата за ловците на сделки е широко отворена след скорошните спадове, смята анализатор

17:45 | 31.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Дали в началото на новата борсова година ловците на сделки ще изпълзят от леговищата си, или мечките ще удържат надмощието? Особено първата търговска седмица на 2019 г. може да предизвика напрежение, макар че ще е съкратена заради честването на Новата година.

На повечето пазари търговия ще има само от сряда до петък. Подкрепата е твърде слаба – в последно време европейските акции поеха надолу. Въпреки че в последния борсов ден на годината Dax отчете ръст от 1,71% до 10 558 пункта, за цялата година бе отчетено понижение от над 18%.

Така германският водещ индекс отчете най-голямата си годишна загуба от 2008 г. насам. По това време - в разгара на световната финансова криза – понижението бе от около 40%. А Wall Street е заплашен да се сбогува с 2018 г. с най-слабия декември от 1931 г. насам. На годишна база водещият индекс Dow Jones все още е сравнително добре с загуба в момента от малко над шест процента.

Дългосрочните рискове Brexit и данъчни войни могат да вгорчат живота на инвеститорите и през 2019 г., предупреждават експерти. Към това може да присъединим и Франция. Там, в отговор на бурните протести, президентът Еманюел Макрон обеща допълнителни разходи, които вероятно ще доведат бюджетния дефицит до повече от три процента от годишната икономическа продукция.

В Обединеното кралство британският премиер Тереза Мей продължава да се опитва да принуди сънародниците си да изберат между непопулярната сделка за Brexit и неуреденото излизане на Великобритания от ЕС, твърди пред DPA Мартин Люк, анализатор за Германия, Австрия и Източна Европа в Blackrock. „Ако тази стратегия се провали, отлагането на датата на излизане е силно вероятно и драмата ще се реши в продължението на мача". На този фон мотото на инвеститорите трябва да продължи да бъде: надежда за най-доброто и подготовка за най-лошото, казва той.

Ако курсовете продължат да падат в началото на годината, инвеститорите могат да си спомнят за 2016 г., когато Dax бе под натиск през първите няколко седмици. „По онова време се говореше за бюджетите на риска, които трябваше да продължат цяла година, те бяха изчерпани след няколко дни", казва Щефан Кройцкамп от фонда DWS. Резултатът: седмици на „задължителни продажби", докато пазарът най-накрая намери дъното.

"Големият брой рискове, които следяхме през 2018 г., оставя много малко място за оптимистични пазарни перспективи", казва икономистът Бернхард Грюнойгл от BayernInvest. „Въпреки това в момента много негативните настроения на пазара може да се окажат шанс за по-добра година на капиталовия пазар през 2019 г.".

„Икономиката отслабва, лихвените нива нарастват - в момента сме на цели мили от атрактивния сценарий за акциите", казва анализаторът Йохен Станцл от онлайн брокера CMC Markets. „Но точно това може да даде импулса за възстановяване, защото когато настроението достигне най-ниската си точка, цените започват отново да се покачват".

С надежда Николаос Панигиртцоглу от JPMorgan гледа към началото на 2019 година. След скорошните тежки загуби на фондовите борси според него портата за ловците на изгодни сделки е широко отворена.

Със сделките си в началото на годината вложителите може да се надяват, че Федералният резерв на САЩ няма да повиши скоро отново лихвените проценти – по-специално на срещата си през март, казва Панигиртцоглу. Пазарът на американските облигации може да се превърне в пейсмейкър за акциите: там разликата в доходността между краткосрочните и дългосрочните ценни книжа напоследък намаляваше все повече и повече. Тази тенденция е сигнал за настъпваща рецесия.

Ако разликата в лихвените проценти между краткосрочните и дългосрочните книжа отново се разшири, това би могло да подкрепи пазара на акциите. Вместо липсващото рали в края на 2018 г., може да има истинско рали в началото на 2019 г. Цяла поредица данни за актуалното състояние на САЩ и на световната икономика вероятно ще осигури нужния тласък.

В допълнение към декемврийския доклад за заетостта на правителството на САЩ на дневен ред ще са многобройни проучвания от декември сред потребителите за сектора на услугите и на преработващата промишленост за САЩ, Китай и еврозоната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
За цялата борса не знам, но за ИТ-то е сигурно:https://russian.rt.com/inotv/2018-12-31/Handelsblatt-Kremnievaya-dolina-prevratilas-izHandelsblatt: Силициевата долина се превърна от път в бъдещето в токсично блато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още