IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon се подготвя да реализира голям проект за втечнен природен газ

Американската енергийна компания си партнира с италианската Eni, китайската CNPC и Мозамбикската държавна петролна и газова компания в проекта Rovuma

21:56 | 02.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската енергийна корпорация Exxon Mobil е осигурила дългосрочни ангажименти за закупуване на втечнен природен газ (LNG) от своя проект Rovuma в Мозамбик, приближавайки се към окончателното решение за пускане в експлоатация на съоръжението, което ще добави 15,2 млн. тона LNG към глобалния енергиен капацитет на компанията, съобщава Oilprice. 

В изявление Exxon, която разработва мащабни планове за добив на газ в този район, съобщи, че този проект се намира във финална фаза и се нуждае от одобрението на правителството на Мозамбик.

Когато това се случи, компанията и нейните партньори в проекта ще могат да завършат инвестиционното решение, като се очаква производствените процеси да стартират в началото на 2024 г.

Exxon участва в редица проекти, свързани с втечнен природен газ в различни райони по света, включително в Катар, която е най-големият производител на този тип гориво в глобален мащаб.

Компанията притежава дялове в газови проекти, при които се добиват повече от 65 млн. тона газ годишно.

Мозамбик е гореща точка за LNG индустрията, като се смята, че на нейна територия се намират някои от най-големите находища на природен газ в света.

S&P Global Platts съобщи, че Мозамбик би могла да се превърне в третия по големина производител на LNG в Субсахарска Африка през следващите няколко години, като общият планиран капацитет може да достигне до 25 млн. тона годишно.

В проекта Rovuma Exxon си партнира с италианската Eni, китайската CNPC и Мозамбикската държавна петролна и газова компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Драги ми застрахователю,Износът на газ от Гъзпром е около 200млрд куб.м за 2018 или с други думи казано, малкият Мадагаскар ще изнася 1/10 от руският газ след този единствен проект. И това е само един проект. Следващите двама износители изнасят повече от твоя работодател - Норвегия и Катар! По добив на газ САЩ отдавна са пред Русия! И ако имаш малко мозък в главата ще знаеш, че не може да сравняваш държава с абсолютен държавен монопол и държави с пазарни икономики и по-точно с отделни компании. Статията доказва, че газът ще стане много конкурентна стока и който е сключил дългосрочни договори ще изгори. Но ти си на обратно мнение, защото руският газ е най-калоричният и руските тръби са най-евтините и миролюбивите!Бди за рублите, това го можеш! хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 15
Sokratus
преди 5 години
ЛилиПутин не харесва тази новина!Не може разни държавици да изнасят над 20млрд куб. м газ без одобрението на "най-влиятелният", "най-силният" и "най-мощният" човек на планетата!Усещам, че една ядрена бойна ракета е насочена към Мозамбик, тази неприятелска държава!!!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още