IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в еврозоната приключва 2018 г. със слаби резултати

Ръстът на производственият сектор в Германия се забавя през декември на фона на спада на новите поръчки, който отчита най-бърз темп за последните четири години

14:40 | 02.01.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производствената активност в еврозоната отчете слаб ръст в края на 2018 г., съобщава Ройтерс.

Разочароващите резултати идват на фона на приключилата схема за закупуване на активи в размер на 2,6 трлн. евро на Европейската централна банка (ЕЦБ). 

Индексът IHS Markit, който измерва производствената активност за декември се понижи за пети пореден месец, достигайки ниво от 51,4 пункта.

Това е най-ниското му ниво от февруари 2016 г. насам, като индексът, измерващ износът, който влиза в състава на PMI Markit, се повишава от 50,7 пункта за ноември до 51,0 пункта за последния месец от 2018 г.

„Разочароващият декември поставя край на една година, в която производственият бум почти е преминал в стагнация“, смята Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

“Слабите данни от последните проучвания всъщност показват, че забавянето в производствената активност може да доведе до негативно влияние на глобалната икономика през четвъртото тримесечие, което рязко ще контрастира на ръста, наблюдаван в периода от миналата година“, добавя още той.

Резултатите от проучването на Ройтерс за декември сочат, че шансовете за рецесия тази година са се повишили до 20 на сто в сравнение с 15-те процента от преди това.

По-ранни проучвания на PMI показват, че Италия остава в територията на свиване, като към нея се е присъединила и Франция, където данните показват първо влошаване на оперативните условия от последните 27 месеца насам.

Ръстът на производственият сектор в Германия отново се забавя през декември на фона на спада на новите поръчки, който отчита най-бърз темп за последните четири години.

Индексът PMI Markit, измерващ производствената активност в Германия, се понижи до своето 33-месечно дъно от 51,8 пункта за ноември до 51,4 пункта за последния месец от 2018 г., доближавайки границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.

Понижението на индекса за декември е единственият случая за годината, в който той отчита спад по отношение на данните от германската икономика на фона на по-малкото регистрации на автомобили заради процеса на адаптация към новите стандарти за замърсяване.

Германия е изправена и пред опасността на негативното влияние на търговската война между Китай и САЩ, която доведе до по-слабо търсене в еврозоната.

„Когато нещата станаха твърде горещи в края на 2017 г., корекцията беше неизбежна, но степента на забавяне се оказа изненадваща“, сподели Фил Смит, главен икономист в IHS Markit.

Новите поръчки в Европейския съюз се понижават до най-ниското си ниво за последните 4 години през декември, като данните при наемането на работна ръка също предоставят слаби резултати.

Индексът за бъдещото производство се понижи през декември до 56,0 пункта от 56,3 пункта за ноември.

„Продължават опасенията около глобалната търговия, продължаващите политически казуси и затягането на паричната политика, които оказаха своето негативно влияние върху резултатите за декември“, заключва Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
човек , къртиш фаянса с тия сайтове дето линкваш чат-пат . цитирам заглавия от този дето даваш :НЛО с висока скорост се потапя в океана (видео)Над Слънцето се отвори портал и се появи огромна извънземна сонда (видеа)Нашествието на рептилиите, последната фаза на новия световен ред (видео):))) ... без коментар ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Що си правя този труд ли?Един с о р о с о и д _ да изпищи на умряло, стига - голям кеф !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Що си правя този труд ли?Един *** да изпищи на умряло, стига - голям кеф !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
1. Рекордни запаси от злато.2. Рекордно ниски вложения в държавния дълг на САЩ.3. Рекорден бюджетен излишък.4. Рекордно нисък държавен дълг.5. Рекордно ниски ставки по ипотечните кредити.6. Рекорден добив на нефт.7. Рекорден износ на газ за Европа.8. Рекорден износ на пшеница.9. Oooo ужас!Втора в рейтинга на BloombergВ класацията на развиващите се икономики на агенция Bloomberg Русия се е покачила от 7-о на 2-о място.10. Рекордно увеличение на туристическия поток в Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
"Новите поръчки в Европейския съюз се понижават до най-ниското си ниво за последните 4 години през декември, като данните при наемането на работна ръка също предоставят слаби резултати."10 рекорда, поставени от руската икономика през 2018 г.https://bultimes.com/10-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b8/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още