IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победите и пораженията на Путин през 2018 г.

Въпреки някои спечелени битки напрежението със Запада се засилва, твърди Владимир Исаченков от AFP

19:53 | 02.01.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Владимир Путин почива след хокеен мач на Червения площад в Москва, Русия, 29 декември 2018 година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин почива след хокеен мач на Червения площад в Москва, Русия, 29 декември 2018 година. Снимка: Ройтерс

Това бе противоречива година за руския президент Владимир Путин. Той може да изглежда като победител след внезапното решение на САЩ да се изтеглят от Сирия, но се изправя пред сериозни предизвикателства в Сирия и не се е доближил и със сантиметри до отменяне на западните санкции, които изтощават икономиката на Русия, пише в свой цитиран от БТА материал за AP Владимир Исаченков.

Руската военна кампания в Сирия постигна целта на Кремъл да подкрепи управлението на сирийския президент Башар ал Асад при относително ниска цена и да направи Москва важен играч в Близкия изток. Сирия обаче е в развалини след близо осем години боеве, а Москва не успя да убеди Запада да допринесе към многомилиардната сметка за възстановяването на Сирия.

И въпреки че бързото изтегляне, разпоредено от президента на САЩ Доналд Тръмп, може допълнително да увеличи влиянието на Москва в Сирия, то оставя Русия в конкуренция с Турция, която силно желае да разшири зоната си на влияние. Москва освен това ще бъде обременена с трудната задача да балансира несъвместимите интереси на Израел и Иран в региона.

"Това може да бъде възприемано от някои като успех за Путин, но фактически е проблем за Путин", казва Алексей Малашенко, базиран в Москва водещ експерт по Близкия изток, по адрес на планираното изтегляне на САЩ. "Положението може да се промени драстично и Русия ще бъде отговорна за това. Да се препираш с американците беше по-добре, отколкото да бъдеш оставен лице в лице с Турция, Иран и други", добавя той.

Намерението на Тръмп до лятото да съкрати наполовина числеността на американските войници в Афганистан може да доведе до допълнителни потенциални проблеми за Русия. Путин се подиграваше на провала на САЩ при стабилизирането на страната въпреки 17-годишната кампания, но намаляването на американското военно присъствие в Афганистан може да разпали опасна нестабилност от войнствени ислямисти "под корема" на Русия в Централна Азия. Сега Москва може да сметне за необходимо да инвестира повече в Таджикистан, където има военна база, за да запуши пропускливата граница с Афганистан и да се опита да разшири присъствието си и на други места в Централна Азия.

Тези предизвикателства идват в момент, когато руската икономика все още се олюлява от комбинирания удар от ниските цени на петрола и западните санкции. А подкрепата на Запада за антируските санкции остава непоколебима. Санкциите на САЩ и Европейският съюз бяха налагани в отговор на анексирането на Крим към Русия през 2014 г., нейната подкрепа за сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, намесата на Москва в президентските избори в САЩ през 2016 г. и отравянето с нервнопаралитично вещество на бивш руски шпионин през март миналата година във Великобритания.

Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 9
redcretin
преди 5 години
Парите за Беларус сега отиват за издръжка на Крим, от много хитрост - замазване на съюза на двете бивши републики с лафове ;) Ама и на това му изтече срока на годност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
Такива статии за по-важните играчи-политици на световната арена има с лопата да ги риннеш, особенно в края на една година и началото на следващата.Има за Тръмп. Има за Си Дзинпин, Меркел, Макрон, Тереза Мей ....Съвсем нормално е, както е нормално всеки от авторите да иска да е оригинален за да да е интересен. И разбира се, всеки го прави от позицията, която му се струва правилна. Само че, аз някак си не мога да приема тяхната позиция да бъде И моя. Това се отнася не само за Путин, но и за всеки един от гореизброените политици. Приемам тези статии за още едно мнение на някой си, който се е захванал с тази работа - да дава преценки и мнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 5 години
Жужето е много хитро. Разбра че патоса Кримнаш се изчерпа и сега започна да се заиграва с Белорус. Прави комисия, която да определя стъпките за изграждане на единно государство. Има такъв подписан договор през 1999 година, когато Лукашенко не бе чувал за Путин и се надяваше той да стане президент на оксиморона. Сега обаче Жужето извади договора от нафталина и настоява да се изпълнява. Явно търси нов външен конфликт. Така че руското Жу.же, най-хитрото Жу.же на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 28
redcretin
преди 5 години
Жужето усеща, че му свършиха вариантите и се мъчи с лафове да плаши хората :)Имаше навремето един такъв ентусиаст - Хрушчов. И пак така цялата пАра отиде в свирката хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 34 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Победите и пораженията на Путин през 2018 г. 1 гарантирана победа:Като чуят името Путин, дженддъри, психо-десни, либеррасти, толеррасти, гранттаджии, сорросоиди и всякая сволочьПОЩРЪКЛЯВА като КОН С КОНСКА МУХА под ОПАШКАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 27
korn
преди 5 години
Български мъже привлечени и опиянени от Путин.Джендърска работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 5 години
Не го обиждай. Хората с нетрадиционна ориентация са за съжаление и помощ, а не за обругаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 5 години
Кажи поне една санкция. Нито газта, нефта, металите, диамантите, машините, храните нищо не са им спрели. Има санкции относно приятелите на Путин и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
Е , точно ти да го казваш дето си до кръста у американския аспух ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 9
Hahoto
преди 5 години
Стоенчо, ние ако бяхме подложени на такива санкции и тормоз щяхме да сме по зле и от Северна Корея, особено като знам нашите управляващи вълкодави какви *** са. А Русия търпи, но запомни от мен едно, един ден ще ти го припомня. Мечката търпи, търпи, но като и писне да я скубят и дърпат за опашката и да се мъчат да и бръкнат в ...., като извади "дубинката" ще бие наред, здраво и безкомпромисно, никакви джендърски кодекси няма да я интересуват. Това време наближава, а да се прехвърля отговорността за това само на Путин е не само глупаво, но и недалновидно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още