IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lockheed Martin: Офертата ни не крие допълнителни разходи за България

Изтребителят гарантира оперативната съвместимост с НАТО за десетилетия напред

17:55 | 02.01.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	F16, собственост на гръцката армия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

F16, собственост на гръцката армия. Снимка: Ройтерс

При евентуална бъдеща сделка за закупуването на изтребители F-16 Блок 70 на глобалната космическа и отбранителна компания Lockheed Martin за България няма да възникнат никакви допълнителни скрити разходи, каквито опасения се чуват от страна на критиците на сделката. 

„Офертата ни за F-16 блок 70 за България включва пълен пакет с обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, което означава, че няма абсолютно никакви скрити разходи. На България няма да й се налага да придобива каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства за интегрирането и използването им, които водят до допълнителни разходи и несигурност при другите оферти“, пояснява Джeймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в Lockheed Martin, цитиран в прессъобщение на компанията. „Екипиран с модерни оръжия, включени в предложената от нас цена, той ще даде много повече, отколкото обикновена охрана на въздушното пространство“, пояснява той. 


 
Самолетът отговаря идеално на потребностите на българската национална отбрана и ще е гаранция, че военновъздушните сили ще използват най-модерния изтребител от 4-то поколение. Българската икономика и индустрия ще спечелят от новоустановените дългосрочни отношения с Lockheed Martin, твърдят от американската компания.

F-16 Блок 70 разполага с многоцелеви радар (AESA), базиран на технология, използван във F-22 и F-35. Радарът може да проследява 20 отделни цели едновременно и има обхват от над 160 морски мили срещу наземни цели, значително повече от другите изтребители от четвърто поколение.

Lockheed Martin потвърждава ангажимента си за програма, която ще донесе икономически и индустриални ползи за България. Компанията, която има клиенти в повече от 50 страни по света, разбира важността на партньорството и ще работи с правителствата на САЩ и България за идентифициране на възможности за намаляване на разходите за F-16 блок 70, докато трае процесът по придобиване  на изтребителите.

Около 700 изтребители F-16 са част от военновъздушните сили на 10 държави членки на НАТО в Европа. През миналия месец Гърция потвърди, че ще модернизира 84 от по-ранното си поколение изтребители F-16 до стандарт Viper, който е подобен на новия блок 70, избран от България.

„България, която напредва в процеса на придобиване на F-16 Блок 70, може да бъде уверена, че ще разполага с доказана, усъвършенствана и модерна система изтребители, която ще гарантира десетилетия на оперативна съвместимост в рамките на конфигурация от стотици самолети, споделяна от военновъздушните сили на много страни от НАТО,“ казва Робинсън.

Новият завод в Грийнвил, щат Южна Каролина, скоро ще започне производството на F-16 блок 70 за Бахрейн и Словакия. Това е и мястото, където ще бъдат произведени евентуалните самолети за България. В него се използва същото оборудване и същата база за доставки с голям опит, произвели хиляди F-16 във Форт Уърт, щат Тексас, като по този начин се елиминират рисковете, свързани с производството на новите самолети, пояснява базираната в Бетесда, Мериленд, компания.

Припомняме, че малко преди Коледа специална комисия от военни специалисти представи доклада си, който препоръчва на правителството страната ни да сключи договор с американския производител. В момента предложението е на етапа на междуведомственото съгласуване и вероятно по-късно през месеца ще бъде гледано от Министерския съвет.

Кабинетът ще трябва да договори конкретните финансови параметри, защото по неофициална информация офертата на американците надвишава заложения бюджет от 1,8 млрд. лева с ДДС. И властите в САЩ, и самата компания обаче изразиха готовност за намаляване на разходите.

Основният конкурент на американската компания е шведският концерн SAAB с оферта за изтребителите Gripen. Според доклада на групата обаче има опасения, че и тази оферта няма да влезе в бюджета на проекта. Според ползваната от българските екипи методология предложението на Швеция е с най-висока оценка за оперативна ефективност, а предложението на САЩ - за срок на експлоатацията. Тъй като шведската оферта е за самолет, оборудван за операция Air Policing, за останалото въоръжение и оборудване за довеждане на самолета до "многофункционален", българската страна трябва да придобие по отделни договори съответните лицензии, стойността на които не е включена в общото ценово предложение.

Шведската компания обаче отхвърли тези критики и заяви, че американската оферта не отговаряла на българските изисквания. В изявление от днес производителят отхвърля и всякакъв намек за лобизъм. Като „триумф на лобизма“ пък определи президентът Румен Радев предложението за поръчка на изтребител F-16.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 8
Sokratus
преди 5 години
Въпросът е защо купуваме F16 block 70 за над ?100млн при положение, че в официалния сайт на Lockheed Martin пише, че цената на F35 през 2021 година ще е $80 млн! Така и така ще ги получаваме през 2022, защо да не купим самолет от пето поколение за над 30% по-ниска цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
Амнести
преди 5 години
Изтребител от 74-та година... Независимо от подобренията си остава стара технология на безумно скъпа цена. Тия щом говорят за деситилетия значи мислят да ги ползват 100-на години. Като има балъци и продажници така е. И тия с приказки за балъци ни успиват.За да е съвместим един самолет с НАТО, достатъчно е да му бъдат сменени радиолокационната станция и опознавателната система "свой-чужд" .... всичко останало е замазване на очи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Изтребителят гарантира оперативната съвместимост с НАТО за десетилетия напред Ъхъ!..F-22+..F-35--------SU-57
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
Това само за протокола де,Този модел F-16 още го няма, не е построен и завода, де ще го произведе....Ама кой ти гледа, нали сме щатска колония и на власт са Тиквата, Рапона, Цацата, Шиши, Шматката, Големите ***, психо-десните, соррросоидите, грантаджиите и всякая *** - тъй ш'а а.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 14
serafima
преди 5 години
Нима НЯКОЙ очаква друго да кажат от фирмата Локхийд? друг е въпросът, че любезно им с предоставя възможност да си рекламират и налагат скъпата и под въпрос техника. Къде е мнението на другите фирми, подали оферти?Сделката около F16 вони от всякъде на корупция, а щом са замесени Цвъко, Боко и Агент Иван, това е по-вече от сигурно.Както е сигурно, че разговора между Боко и Танов не лобизъм, че шестте Цвъкови апартаменти са абсолютно законни, както Карата не е бил доносник на ДС.F16 със сигурност са добри самолети, както е сигурно, че лобистите им ги окепазиха имиджово с галфонското си лобиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още