IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Челси с Пулишич може да засили популярността на английския футбол в САЩ

Английският футболен клуб счупи рекорда за трансфер на американски футболист

21:44 | 02.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английският футболен клуб Челси счупи рекорда за трансфер на американски футболист, договаряйки закупуването на Кристиан Пулишич за 64 млн. евро (73 млн. долара) – ход, който може да засили популярността на Английската висша лига отвъд Атлантика, коментира Bloomberg.

Лондонският отбор, собственост на руския милиардер Роман Абрамович, сключи сделка с лидерите в германската висша лига Борусия Дортмунд, където 20-годишният Пулишич ще продължи да играе до края на сезона. Нападателят, роден в Хърши, Пенсилвания, е играл и 23 пъти с националната фланелка на САЩ.

Трансферът вероятно ще генерира допълнителен интерес към английския футбол в САЩ, където NBC – дъщерно дружество на Comcast, държи правата за излъчване. Миналата година Comcast плати 39 млн. долара за придобиването на Sky – британския доставчик на платена телевизия, които е основният притежател на правата за излъчване на Английската висша лига за последните 26 години.

Най-богатите клубове в Англия отдавна се опитват да увеличат фенската си база в най-богатата икономика в света. Отбори като Челси, Ливърпул и Манчестър Юнайтед често провеждат мачове преди сезона в САЩ. Те обаче срещат ново предизвикателство от испанската Ла Лига и гигантите ѝ Барселона и Реал Мадрид.

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас уговори Барселона да играе редовен мач в Маями, за да засили популярността на испанското първенство, но в края на миналата година отборът се отказа от сделката. Допълнителна трудност идва от факта, че beIN – компанията, притежавана от Катар, която държи правата над мачовете от Ла Лига в САЩ, засега не успява да договори излъчването си от Comcast.

Мачовете от Английската висша лига в същото време се радват на нарастваща популярност. Рейтингите на мачовете на живо по NBC този сезон са нараснали с 8% на годишна база. Мач между двата отбора от Манчестър – Юнайтед и Сити, е привлякъл 1,72 млн. зрители – рекорд за Английската лига в САЩ.

Дортмунд заяви, че продажбата на Пулишич ще допринесе за годишната печалба на клуба, която сега ще бъде двуцифрена в милиони евро, а не едноцифрена. Акциите на отбора поскъпнаха с 5,9% днес, с което оценката на му достигна 776 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още