IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от работодателите у нас ще наемат нов персонал през тази година

3/4 от фирмите имат нужда от инженери по електротехника, електроника и автоматика, сочи проучване

11:10 | 03.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Две трети от работодателите у нас търсят да наемат нов персонал през тази година, показва проучване на Агенцията по заетостта, цитирано от bTV. Едва 3 на сто са посочили, че възнамеряват да съкраващат хора.

Проучването е сред почти 6 хиляди работодатели от цялата страна. Най-много работниците ще се търсят в областите София, Пловдив и Варна. А най-малко – в Разград, Видин и Кюстендил. 

Какви конкретни кадри "издирва" бизнесът, за да наеме тази година – проучени са нуждите в две групи професии. В едната – на първо място са машинните оператори, следвани от продавач-консултантишивачи, строителиготвачи. В другата група са професии, изискващи висше образование или специфична правоспособност, на първо място – шофьорите, следвани от инженери, специалисти в здравеопазването и образованието.

През 2019 г. ще се търсят над 1000 машинни оператори и над 5600 шофьори, в повечето фирми - с постоянна заетост.

Данните служат на институциите за промяна в политиките им. „И в образователната система, и в тази за обучения и заетост на възрастни, т.е. да се организират обучения по професии, които се търсят от работодателите”, уточнява Кремена Калчева от Агенцията по заетостта.

Търсят се иновативни, мислещи работници, способни да вземат решения и да предлагат промени.

Проучването показва и каква ще е нуждата от кадри след 3 години.

3/4 от фирмите са казали, че ще имат нужда от 30 хиляди души с висше образование – най-много ще се търсят инженери по електротехника, електроника и автоматика. Най-малко потребности пък ще има от висшисти по направленията „Право” и „Химични технологии”.

След три години бизнесът ще търси да назначи и 80 хиляди души със средно образование, предимно за производство на текстил, облекло, обувки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още