IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата "Златна виза" и Airbnb изтласкват гърците от жилищния пазар

От началото на визовата програма през 2013 г. в жилищния пазар в Гърция са инвестирани над един милиард евро

13:10 | 03.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Пазарът на жилищни имоти в Гърция процъфтява благодарение на необичайно големия брой продажби на чужденци, които искат да се възползват от програмата „Златна виза“. В същото време все повече хора отдават краткосрочно апартамента си под наем в платформи като Aribnb и това тласка нагоре цените на наемите, пише швейцарският вестник Neue Zurcher Zeitung.

Цените на жилищата в Гърция намаляха значително в годините на икономическата криза.

В същото време обаче се обособи нов пазар – на чужденци от страни извън Европейския съюз, които искат да получат разрешение за пребиваване в страна членка на съюза. Програмата „Златна виза“ в Гърция предоставя разрешение за местопребиваване и работа на всеки човек и семейството му, който е инвестирал минимум 250 хил. евро в недвижими имоти в страната.

Програмата е оказала огромно влияние върху цените на недвижимите имоти в цяла Гърция. Само преди няколко години жилищата се продаваха доста под пазарната им стойност, но сега повечето са надценени, като собствениците целят да ги продават на чужденци, които искат да се възползват от програмата за предоставяне на местожителство.

В сравнение с останалите страни, които предлагат сходни благоприятни условия, за да привличат чуждестранни инвестиции, гръцката програма е най-евтината по рода си. В Гърция човек може да получи петгодишно разрешение за пребиваване, което може да бъде подновено, срещу сумата от 250 хил. евро. В Португалия, например, същото разрешение за пребиваване се предлага срещу инвестиция между 350 хил. и 500 хил. евро.

Освен това гръцката програма предлага по-добри условия за семейството на инвеститора. От създаването на програмата през 2013 г. граждани от страни, които не са членки на ЕС, са инвестирали над един милиард евро в гръцкия жилищен пазар.

Бумът на визовия пазар съвпада с впечатляващия растеж на туризма. Финансово затруднени гръцки граждани откриха в последните години, че могат да си докарват приличен доход, като отдават имота си под наем на посетители от други страни.

В резултат на това в няколко квартала на Атина, особено в центъра на гръцката столица, цените на наемите достигнаха нивата си преди кризата, а на някои места дори са ги надвишили. Над 50 хил. жилища в Гърция в момента са регистрирани в платформи като Airbnb, които обслужват туристи.

В Атина над 12 хил. апартамента са отдадени под наем в Airbnb. Централни квартали в гръцката столица като Екзархия или Кукаки, които десетилетия наред бяха пренебрегвани, сега преживяват безпрецедентно икономическо развитие. Наемите там са нараснали средно с 35% миналата година.

Въпреки лекото възстановяване на гръцката икономика обаче покупателната способност на гърците остава ограничена. Броят на гражданите, които не могат да плащат високите наеми, расте.

Високите наеми и врявата, която вдигат посетителите по време на ваканция, предизвикват недоволството на много гърци. Но независимо дали им харесват или не, Airbnb и програмата „Златна виза“ променят, може би завинаги, жилищния пазар и икономиката на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още