IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската социална кредитна система – утопия или реалност?

Контролът върху гражданите на азиатската страна може да излезе извън нейните граници, достигайки останалите краища на света

17:46 | 27.01.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Налице е засилен медиен интерес към най-скорошната авторитарна репресия, на която Китай подложи своите граждани – разработването и налагането на социалната кредитна система. Това е своеобразно натрупване на всички налични данни за населението в единна централна база данни, с което Пекин ще следи поведението на своите граждани в реално време, пише Барт Броър от EU-Asia Centre за Euractiv. 

Поведение, което се счита за неблагоразумно спрямо социалната стабилност, може да бъде наказано чрез налагане на ограничение върху социалната и икономическата мобилност.

Хванат да си играе с ключа за осветлението – забрана за достъп до високоскоростни влакове.

Уловен да използва частна мрежа за заобикаляне на защитната стена на операционната система – без повече възможност за запазване на хотелска стая без депозит.

Въпреки това националната система, създаваща индивидуални оценки за всеки гражданин на страната, е далеч от реализация.

Като се изключи ограничен брой местни пилотни програми, които вече предизвикаха широко обществено възмущение сред китайските социални медии, обществената стратегия на президента Си Дзинпин все още не разполага с необходимата сила на проникване в живота на хората.

Нещата, може би, трябва да се погледнат и от друг аспект.

91 на сто от пълнолетните американски граждани имат кредитен рейтинг. Поради недотам добре развитата кредитна инфраструктура в Китай само една четвърт от местните граждани разполагат с такъв рейтинг.

Това е възпрепятствало китайските финансови институции да преценяват ефективно платежоспособността на своите потенциални клиенти.

Според китайското министерство на търговията годишните икономически загуби, причинени от липсата на кредитна информация, възлизат на повече от 77 млрд. евро. 

От гледна точка на Пекин основната цел на тази кредитна система е да засили националната киберсигурност, както и доверието във финансовите институции.

Съгласно плановете на Си Дзинпин физическите лица и предприятията могат да бъдат обект на порицание, само ако не изпълняват съдебно решение за погасяване на неизплатени задължения.

Важно е да се разбере, че до днес не е създавана подобна единна национална кредитна система в нито една страна.

Вместо това в публичния и в частния сектор се е развила „екосистема“ от рейтингови системи, като някои от тях наистина в даден момент са успели да попречат на част от своите клиенти да резервират полети или да кандидатстват за държавни работни места.

Финансовата кредитоспособност обаче не е единствената цел на кредитната система. Въпросната система е инструмент на политиката за постигане на набор от нормативни планове.

Алгоритъмът, който е използван в главната социална кредитна система на Alibaba Sesame Credit, оценява клиентите не само по тяхната договорна и кредитна история, но и по вида на посетените уебсайтове, придобитите покупки и съответните рейтинги за контактите кръг.

Системата се използва като средство за налагане на ценностите на режима върху чуждестранни юридически лица. Съществува твърдението, че това е пряка намеса в суверенитета на други държави.

Възможно ли е Пекин да започне да оценява и гражданите на Европейския съюз (ЕС), прилагайки същите кредитни стандарти, които са в сила за китайските граждани?

И ЕС трябва да бъде загрижен, смята Броър.

През 2015 г. люксембургското консулство в Шанхай се съгласи да ускори заявленията за шенгенска виза за кандидатите, които представят личен доклад за Sesame Credit.

Но Люксембург не е запозната с променливите, използвани при конструирането на оценката на кандидата, добавя Броър.

Трябва ли държава членка на ЕС безусловно да одобри система, изградена от китайски държавни компании, която оценява китайските граждани въз основа на местното възприемане на „честно“ и „добро“ поведение?

За момента участието в подобни кредитни системи остава доброволно.

Не съществува нито една агенция, която да управлява цялото количество генерирани данни, като в същото време не са определени отделните обобщени резултати.

Но е ясно, че занапред социалните кредитни планове ще се превръщат във все по-съществен компонент от външната политика на Китай.

Ето защо ЕС трябва да се ангажира с политиките на Пекин. Признавайки, че социалните кредитни системи са безпрецедентно приобщаващи и осигуряват доверие в кредитната инфраструктура на Китай, европейският блок трябва да гарантира, че компаниите и неправителствените организации от Стария континент, действащи в азиатската страна, ще бъдат защитени от зловредното въздействие на амбициите на Пекин.

Редица евродепутати предложиха ЕС да предприеме мерки за засилване на демократичната устойчивост, за да противодейства на опитите на Китай да повлияе на Европа чрез социалната кредитна система.

Чрез икономическа дипломация и други средства ЕС и неговите страни членки трябва да се ангажират с оформянето на китайската система, за да са сигурни, че въпросният алгоритъм е напълно прозрачен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 5 години
О ограмна е разликата между комунистите в Китай които искат да събират данни за да те изтласкат от социалния живот ако не козируваш пред партията майка съвсем друго е данните които събират facebook и google. Знаете ли колко ми пука какви реклами ще ми шляпнат тия. С тези реклами ощетявам рекламодателите понеже те ми показват реклами на продукти които няма да купя :), а те харчат пари за това.В комунизма има някои много хубави неща, но повечето са отврат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Един Иван Митев ни е достатъчен на сайта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Освен с управление на активи и управленско счетоводство в свободното си време се занимавам и с анализи и прогнозиране в сферата на технологиите. Аз може и да съм предобеден, но за мен Биг Дата по нищо не се различава от управление на поведението на гражданите. Пример Кеймбридж Аналитика или най - очакваното IPO през 2019 Palantir. Е разликата е във фалшивото чувство за свобода. Поне китайците осъзнават, че не са свободни и искат да извлекът ползите от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Едно е да събираш информация - главно за маркетингови цели, друго е да създадеш система за контрол и управление на поведението на гражданите и да се опитваш да ги превърнеш в послушни на властта хора. Вероятно не го разбираш заради предубеждения ти, или защото не си живял в тоталитарна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
@Sakamano; @zelka007 @ pioner - вие кредити имате ли, порше от първа необходимост или къща с басейн пътувате всеки ден със самолет ?!? .... аз такова нещо неам, нито кола нит самолет иам и не ми и требе. За кво да взиам кредити от тираните на света - банките дет ми печатат пари от въздуха че и нагли да искат нещо реално в замяна ?!? Не не не мерси за кредити и за кво и да било свързано с тия бандзови, ако искате да сте в матрицата там е така с наблюдение. кат не искате да сте вътре в системата нема наблюдение, толко е просто ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Това само подкрепя моята идея! Че следенето и категоризирането на хората е еднакво на всякъде. Независимо дали идва от частни или държавни институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Аз пък разбирам.Виж в Русия как Газпром финансира опозиционното радио-лайноммет "Ехото на Москва" срещу Путин и пак си помисли.По пазарните закони отдавна да е фалирало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
pioner
преди 5 години
Не разбирам с какво тази система с по различна от тази в Америка, Германия или Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Китайците са находчиви хора и съм сигурен, че ще намерят начини да излъжат системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
у Сашевите как е, демокрация и сигур не те следят и в *** ?!? или те са се притеснили че техните посланици ше бъдат също следени ?!?..... :)) в Буллгаристтан как е?!? , там нема нужда от следене щот сичко е разграбено и кредит за милиони нем получиш, то ти тъй или иначе нищо неюа получиш, щот нема нищо ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още