IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетте събития, които ще определят 2019 г.

От Brexit до търговската война между САЩ и Китай

09:12 | 06.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Brexit и изборите за Европейски парламент ще доминират през 2019 г. Рискът от търговска война между Вашингтон и Пекин, от забавяне на икономиката на двете страни и дори от крах на световната икономика също ще бъде в центъра на вниманието през новата година, прогнозира френският вестник Les Echos.

Brexit: Ще се случи ли или ще се провали

Човекът, който познае на коя страна ще падне монетата на Brexit по-малко от сто дни преди влизането му в сила на 29 март, трябва да е доста прозорлив. Всичко трябва да се реши в средата на януари, когато се очаква британските депутати да се произнесат по споразумението за развода, договорено от Тереза Мей с Брюксел. Но психодрамата от декември,  когато британският премиер трябваше да отложи гласуването от страх, че ще претърпи поражение в парламента, показва колко труден ще бъде мачът.

Трудно е да си представим, че „допълнителните уверения“, които тя потърси от Брюксел, ще бъдат достатъчни за преобръщане на тенденцията. Какво ще стане в случай на вето? Парламентът си даде възможност „да поеме контрола“, за да предотврати излизане без сделка, което може да се окаже катастрофално за британската икономика.
Остава вариантът за втори референдум, който допреди няколко седмици беше немислим, но може да се окаже единственото решение в случай на пълен блокаж. Financial Times смята, че шансовете за втори референдум са 50%. Нищо обаче не показва, че този път британците ще гласуват за оставане в Европейския съюз.

САЩ-Китай: Сблъсъкът на гигантите

Противопоставянето между двете големи сили едва ли ще утихне тази година. Отвъд търговската война, започната от американския президент, няма да остане сектор, в който Вашингтон да не отправи предизвикателство към Китай. Пекин прие като обявяване на война речта на вицепрезидента Майк Пенс на 4 октомври. Пред Hudson Institute той разкритикува необичайно остро икономическата и военна агресия на Пекин и я нарече китайска политическа намеса на американска почва.

Крехкото примирие, което влезе в сила в началото на годината – двете страни си дадоха 90 дни, за да договорят план в областта на търговията – не може да скрие надпреварата в развитието на технологиите и въоръжението, която ще предприемат, за да разширят още повече влиянието си. Всичко това ще се случи в ущърб на останалия свят, който ще усети с пълна сила забавянето на растежа на световната икономика в резултат на този сблъсък без спазване на никакви правила.

Страх от нова популистка вълна в Европейския парламент

Популизмът печели терен навсякъде в Европа. Независимо дали става дума за антисистемните Национален сбор (бившия Национален фронт – бел. ред.) или за Движение „Пет звезди“, за националисти като унгарската ФИДЕС или за крайно десни като Алтернатива за Германия, те постигнаха напредък и дори стигнаха до властта в Италия и Австрия. Какво ще е влиянието на това явление в Европейския парламент?

Въпреки че възходът на крайните партии е вероятен, еврофобската вълна може да не е толкова впечатляваща като през 2014 г. от гледна точка на брой места в парламента. Brexit ще доведе автоматично до излизането от ЕП на 20 депутати на ЮКИП, които са враждебни към Европа, и на 20 депутати на Консервативната партия, които защитават запазването на националния суверенитет. Те ще бъдат заменени до голяма степен от представители на италианската Лига и на Алтернатива за Германия. По-малките страни членки ще изпратят малко представители с крайни възгледи.

Институтът „Жак Делор“ прогнозира, че националистите в Европейския парламент ще се увеличат от 150 на 160, така че не може да се говори за голям пробив.

В Индия Моди ще се бори да втори мандат

Индийският премиер Нарендра Моди смята да спечели втори мандат на изборите през пролетта. Но той ще има сериозна конкуренция, ако се съди по последните допитвания от декември, които не дават победа на неговата Индийска народна партия.

Но индийският националист успя през 2017 и 2018 г. да мобилизира подкрепа в ключовите щати. Така той успя да триумфира в Утар Прадеш. Моди може да посочи като своя заслуга засилването на позицията на Индия на международната шахматна дъска с много по-активна дипломация.

Той може също така да изтъкна, че икономиката на страната остава сред най-динамичните в света. Това прикрива катастрофалните последици за населението и растежа от голямата парична реформа в края на 2016 г.

Нестабилност в Саудитска Арабия и Иран

Регионалната вражда между Техеран и Рияд може да се задълбочи още повече през 2019 г., тъй като двете страни са обхванати от вътрешно напрежение. Иран, подложен на санкции от администрацията на Тръмп, които намалиха износа му на петрол с над един милион барела дневно, може отново да бъде залят от вълна на протести. Дали те ще застрашат режима? Той разполага със значителни средства за репресия.

Саудитска Арабия пък изпадна в относителна изолация заради аферата Кашоги и дневният й ред за трансформация забуксува. Дали двата режима ще потърсят изход от външните авантюри и дори преки сблъсъци? Във всеки случай те имат интерес да ги избягват колкото се може повече.

Последна актуализация: 13:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 2
крас
преди 5 години
СТРАШНОТО ЩЕ НАСТЪПИ КОГАТО ИНВЕСТИТОРИТЕ ОСЪЗНАЯТ , ЧЕ ЗА ЕДНИ И СЪЩИ АКТИВИ СЕ ИЗДАВАТ АКЦИИ И В САЩ И КИТАЙ т.е. за едно и също нещо се плаща веднъж в едната и втори път в другата държава. Коя от двете борси биха избрали инвеститорите - ТАЗИ В САЩ В КОЯТО СА ОФИСЦЕНТРОВЕТЕ ИЛИ ТАЗИ В ШАНХАЙ В КОЯТО СА АКТИВИТЕ на смесените дружества??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
крас
преди 5 години
Битката САЩ - КИТАЙ ще развод между една семейна двойка която притежава активи оценяни по два различни начина на фондовите борси в ШАНХАЙ и НЮ ЙОРК. Желанието на САЩ да надува балона на акциите на намиращите се при тях ОФИС ЦЕНТРАЛИ на смесените американо - китайски дружества среща съпротивата на партньора КИТАЙ , който поддържа тренд на ПЛАВНА ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ на смесените активи. ВПЕЧАТЛЯВАЩОТО Е, Проблема на САЩ е , че при него са офисите на тези смесени дружества , а в КИТАЙ са активите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още