IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото на 20 години - един несъвсем пълен успех

Ако стабилността е оспорвана рядко, то просперитетът, създаден от еврото, невинаги е забелязван от хората

22:50 | 03.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Общата европейска валута, създадена официално на 1 януари 1999 г., изигра своята роля на щит срещу финансовата криза и за стабилизиране на цените. Недостатъчното изравняване между икономиките от еврозоната обаче изважда на показ крехкостта на една недовършена конструкция: по-конкретно липсата на общ бюджет и на истински банков съюз и капиталови пазари.

Еврото навърши 20 години и оцеля. Колко ли пъти му предсказваха провал и разпад още при неговото раждане, по време на финансовата криза и кризата със суверенните дългове. "Ще преживее ли еврото 2012 година?", питаше се преди седем години нашият специалист по валутите Изабел Кроазар. По случай 10-ата годишнина от пускането на еврото в обращение тя отбеляза, че единната валута е изиграла по забележителен начин своята роля на "щит от калена стомана срещу финансовата криза", спестявайки на "главните действащи лица от еврозоната опустошителните валутни бури, които бяха нещо обичайно за тях преди нейното създаване", пише в цитиран от БТА анализ за Tribune Делфин Кюни. 

Стабилност и просперитет са двете предимства, изтъквани от Европейската централна банка (ЕЦБ), която отпразнува на 1 януари 20-ата годишнина от създаването на паричната единица евро, от фиксирането на обменните курсове между валутите на 11-те държави, участвали в неговото създаване. И ако стабилността е оспорвана рядко, то просперитетът, създаден от еврото, невинаги е забелязван от хората.

1. Това е популярна валута

Единната валута набра скорост, тя е използвана всекидневно от 340 милиона европейци в 19 страни, и въпреки критиките на привържениците на националния суверенитет, е необикновено популярна: според резултатите от проучване на Евробарометър, проведено през октомври и публикувано през ноември, 74% от жителите на еврозоната смятат, че единната валута е нещо добро за Европа - най-високото равнище от 2004 г. 64%, исторически рекорд, считат, че еврото е добро за страната им, а 25% са на обратното мнение, че общата валута е изиграла отрицателна роля. Във Франция делът на одобряващите еврото е малко по-нисък - 59% - и е намалял от миналата година. Заедно с Италия тя е една от страните, където някои обвиняват общата валута за икономическите трудности, най-вече за липсата на конкурентоспособност в промишлеността. Подкрепата за еврото е най-висока в Ирландия (85%), Люксембург (80%) и Австрия (76%).

2. Гарантирана стабилност на цените

Въпреки усещането за повишаване на цените, предизвикано от въвеждането на еврото, успехът на общата валута е, че предотврати завръщането на инфлацията, която се отразяваше негативно на покупателната способност на домакинствата. От 1 януари 1999 г. годишната инфлация е средно 1,7%, "т. е. на по-ниско равнище от средните, регистрирани през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век, в отделните страни от еврозоната преди присъединяването им" към нея, подчертава ЕЦБ.

Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
я напиши що висшия управленски ешалон на матушката си държи спестяванията в ойро и долари по европейски и швейцарски банки , а не по родните има банки в рубли :))) ... и колко трилиона рубли напечатаха от 2014 досега ... нейде пише ли го из онези сайтове с извънземните ?!? мхммм ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Еврото на 20 години - един несъвсем пълен успех Ъмдааа, всеки успех трябва да се повтаря, нали това е смисъла!ЕЦБ печати по 80 000 000 000 ойро ката месец дан' фалира ойрозоната.Или поне така бе преди месеци. *** едва ли се е променило.На тия, де трябва да пишат за това - сега им е дописане на дитирамби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
studioaa
преди 5 години
Стабилен значи такъв, който НЕ СЕ ПРОМЕНЯ, а не такъв, който расте с 1.7% годишно средно. Еврото не е осигурило никаква стабилност на цените защото цените не са спрели да растат с неговото въвеждане и безочливите лъжи на ЕЦБ не минават. Няма нужда нито от общ бюджет, нито от банков съюз, а още по-малко има нужда от общи капиталови пазари. Това, че еврото е оцеляло 20 години въобще не значи, че то е спасено и следващата рецесия ще му бъде последна, а тя вече започна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още