IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велизар Шаламанов: Все още липсва национална програма за превъоръжаване

За 15 години в НАТО не се извърши модернизация на армията, посочи бившият министър на отбраната

11:02 | 04.01.19 г. 2
Велизар Шаламанов: Все още липсва национална програма за превъоръжаване

Беше ясно, че след присъединяването на България към НАТО трябва да бъде извършена решителна модернизация на армията. 15 години по-късно придобиването на нови способности не е факт, не се направи крачка нито по отношение на попълване на състава от хора, нито по въпросите на оперативната съвместимост.

Това каза Велизар Шаламанов, доцент по кибернетика и бивш министър на отбраната, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

“Винаги ще има външни фактори, които да искат България да е по-слаба и не изцяло интегрирана в рамките на Алианса, отбеляза Шаламанов. – Има обаче и вътрешни такива. За всичките тези години България като страна и българските институции не успяха да постигнат съгласие за една програма за превъоръжаване, която да очертае предметите на тази мащабна дейност, изискваща период от поне 10-15 години и разходи за поне 15 млрд. лева.“

Шаламанов коментира и нарастващото обществено недоволство към увеличаващите се разходи за отбрана за сметка на тези в социалните сфери.

„Отбраната е основополагаща за съществуването на държавата и развитието на нацията. Не трябва да я сравняваме с образованието, здравеопазването. Не бива да сравняваме и парите, които се отпускат за тях“, посочи той и каза, че част от вината за тези процеси трябва да се търси в политическите лидери.

Шаламанов е на мнение, че политиците все още не са поели своята отговорност да акцентират върху отбраната като държавоопределящ процес, защото той не трябва да бъде смесван със социалните, които така или иначе няма да бъдат оставени в периферията.

“Изискваните разходи за отбрана не са много – 2% от БВП. Въпросът е как ще бъде изразходвана тази сума“, заяви бившият министър на отбраната.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Произвеждаме "Калашников" , обаче трябва да си купим М16 ... по-политкоректно е някак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Велизар Шаламанов: Все още липсва национална програма за превъоръжаване Ако си държава - НЕ, но ако си колония - така Е !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още