IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните пазари в Азия също са в плен на глобалния спад

Растящите лихви по ипотеките и волатилните фондови пазари влошиха настроенията на инвеститорите

15:04 | 27.01.19 г. 17
<p>
	<i>Снимка: Архив Ройтерс</i></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азия също беше повлечена от общия спад на жилищния пазар в света, който разтърси собственици на жилища и инвеститори от Ванкувър до Лондон, като пазарите в Сингапур, Хонконг и Австралия показват първи признаци на забавяне, съобщава Bloomberg.

Икономическите последици може да са сериозни. По-ниските цени на жилищата и по-високите лихви по ипотеките не само ще засегнат доверието на потребителите, но и разполагаемите им доходи, отбеляза S&P Global Ratings в доклад от миналия месец. Едновременен спад на цените на жилищата в цял свят може да доведе до „финансова и макроикономическа нестабилност“, съобщи Международният валутен фонд (МВФ) в доклад от април.

Въпреки че всеки град в региона има свои отличителни характеристики, те имат някои общи черти: нарастващи разходи по обслужване на заемите, засилване на държавните регулации и волатилни фондови пазари. Не на последно място е намаляващото търсене от китайските купувачи, които са толкова могъща сила, че тласнаха цените до рекордни нива в много градове.

„В момент, когато китайската икономика е засегната от търговската война, влагането на капитали в чужбина става по-трудно и това води до по-слабо търсене на пазари като Сидни и Хонконг“, казва Патрик Вон, анализатор на недвижимите имоти в Bloomberg Intelligence.

Хонконг

След близо 15-годишен бичи пазар, който превърна Хонконг в най-недостъпния имотен пазар в света, цените на жилищата тръгнаха надолу.

Те намаляват 13 поредни седмици от август насам, най-дългата серия на спад от 2008 г., сочат данни на Centaline Property Agency. Притесненията от повишаването на разходите по кредитите и предложеният данък върху незаетите жилища допринесоха за понижението. Жилища Жилища

„Промяната на поведението може да се обясни със забавянето на икономиката на континентален Китай“, казва Хенри Мок, старши директор капиталови пазари в JLL. „Попаднало в кипящата търговска война между Китай и САЩ, правителството предприе действия, за да ограничи изтичането на капитали, а това увеличи затрудненията за предприемачите да инвестират в чужбина“, допълва той.

Сингапур

Цените на жилищата на острова, който редовно попада сред най-скъпите места за живот в света, отбелязаха първия си спад от шест тримесечия в трите месеца до декември. Луксозните имоти пострадаха най-тежко, като цените в централните квартали намаляха с 1,5%.

Основната причина за това са политиките на правителството. Неочакваните мерки за охлаждане, задействани през юли, включваха повишаване на гербовия налог и по-строги правила за съотношение на стойността на заема и стойността на обезпечението. Допълнителните ограничения включваха правила за пране на пари, които наложиха допълнително административно бреме на предприемачите.

Всичко това сложи край на възстановяването на цените на жилищата, което продължи само пет тримесечия, най-краткия период, откакто се води статистика.

Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 13
Sakamano
преди 5 години
А познай за какво си ме хванал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 24 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Ти си броки, тук няма ако. Повече сделки няма как да има, защото няма кого да купува, младите напускат София с рекордна скорост в посока зад граница. Ти просто се опитваш да изстискваш малкото останали купувачи на пазара за комисионна. Добър опит, но никой не ти вярва, хванат си в крачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 21
Sakamano
преди 5 години
Хе хе, смешковци! Ако бях броки, щях да искам имотите да са възможно най-достъпни. Повече сделки, повече комисионни. А разходите ги намесих изхождайки от "логиката" на жабока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Той е броки, нали значеш. Броколите като него са скарани с логиката и ламтят за комисионна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 2
Blueberry
преди 5 години
Нали цената беше според търсенето и предлагането, защо намеси разходите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Не разбрах, кое от написаното от мен не е вярно.Колкото до уважението, от 2 години казарма със софиянци, твърдо съм убеден, че 2/3 от тях са ***. Мое си мнение.С годините "демокрация" морала се срути - не виждам защо това да не е 4/5 да речем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 15
Sakamano
преди 5 години
Признавам само, че си губя времето да споря с дървени глави. *** утре да купиш строителни материали и пробвай да платиш с "годишни средни доходи" на кубик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 5
hob6
преди 5 години
Това се нарича ПРОСПЕРИТЕТ.Редно е,да си имаме уважението все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
С други думи признаваш, че у нас е по-скъпо много по-скъпо, което беше и целта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 23
Sakamano
преди 5 години
Вече ти обясних, че годишните средни доходи не са еталон за оценка на имоти. Те се продават в долари или евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още