IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се ангажира да намали задължителните резерви на банките и данъците

В допълнение към другите мерки за подкрепа на китайската икономика правителството също така увеличи и разходите за инфраструктура

11:51 | 04.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще намали задължителните резерви за банките и данъците, заяви в петък премиерът на страната Ли Къцян. Това се случва на фона на признаците на охлаждане на втората по големина икономика в света, съобщава Ройтерс.

Сред мерките за подкрепа на икономиката са намаляване на задължителните резерви на банките, което е насочено към подкрепа на малките и частни компании, пояснява Ли Къцян в изявление, публикувано на сайта на китайското правителство.

Китай намали резервите на банките на четири пъти през 2018 г., за да бъдат освободени средства за допълнително кредитиране. Анализаторите очакват още 3-4 подобни хода и през тази година, започвайки от текущото тримесечие.

Пекин ще намали допълнително и данъците, като всъщност това политическо обещание е било заявявано и преди.

Китайската промишлена активност отчете свиване за първи път от над две години и половина през декември, хвърляйки светлина върху предизвикателствата, пред които е изправен Пекин на фона на търговската война със САЩ и риска от забавяне на икономиката през 2019 г.

Все повече заводи в страната сигнализират за намаляване на производствената инерция, прибавяйки допълнително към притесненията за отслабване на икономическия растеж.

В допълнение към другите мерки за подкрепа на китайската икономика правителството също така увеличи и разходите за инфраструктура.

Пекин продължава да поддържа виждането си, че БВП ще достигна целта си за 2018 г. от 6,5%, което обаче е забавяне от 6,9%, отчетени през 2017 г. Според анализатори обаче дори да има споразумение със САЩ през тази година растежът в Китай ще се охлади до около 6%.

„Икономиката е слаба и стимулите трябва бързо да бъде приложени“, коментираха икономистите от ING по-рано през седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още