IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm предприема по-сериозни стъпки срещу Apple в Германия

Компанията настоява за пълна забрана на някои модели iPhone в страната

13:13 | 04.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на чипове Qualcomm предприе стъпки за получаване на съдебна забрана за продажба на някои модели iPhone в Германия във връзка с патентен спор. Този ход вероятно ще накара Apple да изтегли всички въпросни модели от германските магазини, предава Ройтерс.

Говорител на Gravis, най-големият търговец на продукти на Apple в Германия, който е собственост на телекомуникационната компания Freenet, заяви днес, че всички продукти на Apple все още се продават, включително моделите iPhone 7 и 8.

Германският случай представлява третото голямо усилие на Qualcomm да си осигури забрана на продажбите на iPhone, тъй като обвинява Apple в патентни нарушения. Предишните случаи бяха в САЩ и Китай, където тя предприе първите действия в битката си с гиганта.

Qualcomm депозира 1,34 млрд. евро облигации в четвъртък, както е необходимо, така че заповедта на германския съд да влезе в сила. На 20 декември съдът установи, че Apple е нарушила патенти на Qualcomm за технология, ползвана в смартфоните ѝ.

В изявление след това Apple обяви, че ще изтегли своите iPhone 7 и iPhone 8 от собствените си магазини в Германия докато тече обжалването, веднага след като заповедта влезе в сила. И все пак тя обяви, че ще продължи да предлага устройствата си през стотиците търговци на дребни оператори в Германия, което директно противоречи на интерпретацията на Qualcomm на заповедта.

Говорител на районния съд в Мюнхен коментира пред Ройтерс днес, че Apple е обжалвала решението на съда от 20 декември.

Самата Apple отказва да коментира най-новия ход на Qualcomm.

Съгласно съдебното решение Apple трябва да спре продажбата, предлагането и вноса за продажба на всичките си обхванати в делото телефони в Германия. Освен това съдът нареди Apple да изтегли въпросните устройства от трети страни в Германия, сочи изявлението на Qualcomm.

Кай Рутинг, германски адвокат, който няма общо с делото, твърди, че съдебната заповед се отнася до бройките на Apple, а не до тези при трети страни.

"Трети страни все още могат свободно да продават iPhone, а те продават по-голямата част от тях“, коментира той, допълвайки, че „въпросът за споразумението зависи от американските закони, а не от германския случай“.

По думите му Apple има силни аргументи, с които може да преобърне делото. Ако това се случи, облигациите на Qualcomm ще се ползват за компенсация на Apple, допълва той.

Oще технологични новини вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още