IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

The Telegraph: Еврото се провали и трябва да бъде премахнато

Един ден къщата от карти ще се срине, твърди първият главен икономист на Европейската централна банка

15:38 | 04.01.19 г. 34
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на ЕЦБ във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Ако решим да бъдем благосклонни, може да твърдим, че еврото се е доказало дори само като е оцеляло до 20-тия си рожден ден през януари. Това обаче е доста нисък залог. Но иначе паричният съюз се провали като икономическо и политическо начинание, пише международният бизнес редактор Амброуз Ивънс-Причард в свой анализ за британския The Telegraph. Доказателството за „изгубеното десетилетие“ в Европа е, че то може да бъде осъществено единствено в режим на технократски цезаропапизъм, тоест чрез лишаване на избраните парламенти от техния изконен контрол върху данъчното облагане, разходите и основните икономически политики на държавите.

„Един ден къщата от карти ще се срине“, казва професор Отмар Исинг, първият главен икономист на Европейската централна банка.

Лондонското училище по икономика и политически науки, по-известно като Лондонско училище по икономика (на английски: London School of Economics and Political Science, LSE), е събрало пакет от документи за еврото от Европа и Северна Америка, за да отбележи годишнината му през тази седмица.

Марк Копелович, Джефри Фридън и Стефани Уолтър не пестят сериозните критични изводи в пролога на творбата си. Опасната сага на Икономическия и паричен съюз доведе до „най-сериозната икономическа криза в историята на Европейския съюз". Тя е нанесла „по-трайни щети“ за цели райони от Европа, отколкото Голямата депресия от 30-те години на миналия век, и е изправила държавите от еврозоната една срещу друга в ожесточената битка за контрол над лостовете на политиката.

Политическата динамика бе отровена. Годините на разрастваща се криза „утвърдиха и усилиха силата и влиянието на страните кредитори, като Германия“, действащи чрез ЕЦБ и Европейския съвет.

С други думи - органите на ЕС станаха събирачи на дългове за блока от кредитори и изпълнители на наложена от Германия стратегия за дефлация на дълговете и фискално свиване. Тежестта на корекцията падна върху по-слабите държави, което доведе до свръхконцентрация за цялата система. А редица икономисти просто гледаха тази демонстрация на предмодерна и предкейнсианска неграмотност със смесица от ужас и отчаяние.

И все пак нищо не се промени. Никой не си мръдна пръста, за да разследва кризата, която бе позволена. Тези, които контролират действието на ЕС, все още смятат, че са прави. Идеологията преобладава.

Документите на LSE сочат, че лидерите на ЕС са реагирали на всеки етап с половината от мерките в „последователния цикъл на частичната реформа". Това се е оказало достатъчно, за да спре разпадането на Икономическия и паричен съюз, без да разреши основните деформации на една осиротяла валута без фискален съюз. „Ясно е, че статуквото не може да продължи безкрайно, ако еврото оцелее в дългосрочен план", се казва в анализа.

Амброуз Ивънс-Причард твърди, че именно тази нескопосаност на европейските лидери е довела до Brexit. „Тя дълбоко разтърси моралния престиж на ЕС и разруши претенциите за икономическа компетентност“, пояснява той.

Докато лидерите на ЕС издребняваха за десетични знаци и изплащането на дълговете в Брюксел, нивото на безработица сред младите хора достигна 57% в Гърция, 56% в Испания и почти същото ниво в Италия. Това бяха нива, които някога бяха направо немислими за една модерна, развита демокрация.

Няколкостотин хиляди икономически бежанци дойдоха да работят във Великобритания от началото на депресията. Друга вълна от Източна Европа дойде в Обединеното кралство, вместо да влезе в еврозоната, както би сторила в нормални времена. Този двоен удар имаше максимален ефект точно преди референдума, пише още авторът.

Също така еврокризата разкри, че патологичните състояния на паричния съюз не могат да бъдат управлявани с нормални демократични средства. Демократично избраните от народите си премиери на Гърция и Италия бяха свалени през 2010 и 2011 г. и заменени от функционери на ЕС в меки контраудари, организирани от Брюксел, пояснява още авторът.

ЕЦБ изключи подкрепата за ликвидност за гръцките търговски банки през 2015 г., съзнателно (и донякъде незаконно?) ускорявайки банковия срив. Това трудно се вписва в договорното задължение на ЕЦБ за поддържане на финансовата стабилност. Когато ножът стигне до кокала, рефлексът е авторитарен. Той говори за (злия) характер на ЕС. Затова гласувах за Brexit, пише още Амброуз Ивънс-Причард.

LSE твърди, че еврокризата е била всъщност напълно предсказуема. Тя имитира безброй подобни случаи в Латинска Америка, Източна Азия и други нововъзникващи пазари, където длъжниците са заемали големи кредити в долари, които не могат да печатат сами.

Целта е страните да се поддадат на кредитния бум, докато парите са ликвидни и „кери трейд търговията“ е в разцвет. Всичко това прераства в спирала, когато доверието се изпари и капиталовите потоци пресъхнат - класическата „внезапна спирка", пред която са изправени държавите, които не заемат кредити в собствената си валута.

Елитите на Европа си представяха, че дефицитите по текущата сметка не са от значение в магическия евросъюз, въпреки че редица държави с високи дефицити в Южна Европа и Ирландия загубиха суверенните си инструменти и имат кредитор от последна инстанция зад себе си. С какво пък се различават те от случилото се в Аржентина или Тайланд.

Елитите също не успяха да схванат, че фиксираните системи на валутния курс (без пълен фискален съюз) превръщат валутния риск в риск от дефолт. Агенциите за кредитен рейтинг също пуснаха този слон в стаята, както и самият Международен валутен фонд, който по-късно изповяда опустошителното си mea culpa (мой грях).

Илюзията, че паричният съюз е безрисков, доведе до сериозни балони, които само се надуха още повече от универсалния лихвен процент, определен за германските нужди, когато Германия е в беда.

Когато бурята удари, решението на Берлин-Франкфурт-Брюксел беше погрешно да не гледа на кризата като на по същество трансгранична банкова криза и криза на капиталовите потоци, а на такава, причинена от фискалната разточителност в Юга. Това се превърна в „моралната приказка“ на съюза. И продължава да съществува и до днес.

Да, Югът беше наивен, признава авторът. Южните нации се наслаждаваха на неочакваните по-ниски лихвени проценти. Те позволяваха да се увеличат разходите за труд на единица продукция.

Но професор Исинг например твърди, че спасяването на Гърция през 2010 г. всъщност е представлявало спасителна операция за френските и германските банки. А самият МВФ призна, че в действителност страната е пожертвана, за да се спаси еврото и европейската банкова система в един наистина деликатен момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 8 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Да разбирам ли, че Вие сте от висшата класа, ощетен от еврото гражданин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 12
shinawatra
преди 5 години
Немците сами ще се откажат от еврото в един момент, когато останалите почнат да си правят каквото си искат с валутата им;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 18
shinawatra
преди 5 години
За простолюдието ЕС може и да има някои предимства (говоря за най-нисшата класа), но за останалите е смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 26 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
ЕС не е перфектен, има си недостатъци, но предимствата са много повече. Ако не ги осъзнаваш - проблемът си е лично твой и не намесвай други хора. То и в идеален свят да живеем, пак ще се намери някое мpънкaло, дето все нещо му е криво. Като искаш референдум - събери 400 хил. подписа и организирай - същото му писах и на другия xaxo - Лягушкин или как му беше там ника. Нека да ви видим колко сте еврофобите извън форумите, в които пишете от по 10 акаунта.А за тия дето гледат на изток - явно трябва да им се напомни, че най-богатата държава от ОНД е по-зле и от най-бедната страна от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 10
Стефчо
преди 5 години
Пич, спал си отвит и на студено. ЕС няма нито собствена армия, нито прокуратура, съд, полиция, няма дори гранични войски и пр. Ще бъде унищожена в резултат от войната между САЩ и Китай, щото тия нямат интерес да има ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 26 rate down comment 0
evtimvz
преди 5 години
Англичаните да не плачат. Лирата няма нищо общо с Еврото, така че то не е причина за Брекзит-а. Ако Шотландия излезе от ГБ, пак ли Еврото ще ви е виновн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 28 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Френските, испанските или италианските подобия на пари можеш да не ги броиш. Но докато има Германия ще има евро, дори това да е последната и единствена останала държава в ЕЗ. И то пак ще е силна международна валута, каквато едно време беше германската марка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 42 rate down comment 15
korn
преди 5 години
Втората най силна валута в света,представляваща втората най богата икономика в света,втората най разпостранена валутна резерва,била пред разпад и изчезване?Пълни глупости.Самия Путин каза че резервите на Русия половината са в евро,като дела на долара ще намалява,а щом бога слънце е решил да инвестира в евро,то еврото ще го бъде.Другите да му мислят.Скоро нови държави ще се присъединят към еврото което ще го направи още по могъщо.Еврото е новия долар,ЕС новия САЩ,а Великобритания новия пудел на ЕС,дето все му се излиза,ама при кокала стои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 20 rate down comment 2
mariata
преди 5 години
Ти човек или чатбот си?Ако си човек - нормален или умствено изостанал си?Ако си нормален защо се държиш запис от грамофонна плоча?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 19
Иван Митев
преди 5 години
Проблемът не е при еврото.Проблемът е европейска грешка за липса на защита срещу щети от недостатъчната работа на Европейската централна банка (ЕЦБ).При запазването на грешката еврозоната е с нарастваща заплаха за катастрофална криза. Спасението на еврозоната от катастрофална криза е възможно само с прилагане на защита срещу щети от недостатъчната работа на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още