IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печеливши и губещи на капиталовите пазари за 2018 г.

Въпреки че за някои борси годината беше най-лошата от предишната финансова криза насам, имаше и изключения от негативната тенденция

18:12 | 04.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите фондови пазари по света претърпяха най-тежката си година от предишната финансова криза насам, предизвикайки страхове у много от инвеститорите, че спадовете ще продължат и през следващите месеци, пише в свой анализ CNBC.

Търговското напрежение между двете най-големи икономики в света, нарастващата загриженост около повишаващите се лихвени проценти и геополитическите проблеми като Brexit оказаха негативен ефект върху финансовите пазари през миналата година.

Но имаше и някои забележителни изключения от общата негативна тенденция през последните дванадесет месеца.

Ето кои са и най-добре, и най-зле представилите се индекси на фондовите пазари през 2018 г.

Украйна +80,39%

Индексът на фондовата борса в Украйна PFTSE рязко се повиши с над 80% през 2018 г., което го превръща и в най-добре представилия се в света.

Резултатът е факт въпреки искането за помощ на Украйна от международните ѝ партньори в Европейския съюз и НАТО, след като Русия конфискува три украински кораба заедно с 23-членния им екипаж на борда. Инцидентът се случи в Керченския проток, който разделя Азовско и Черно море на юг от Украйна и Русия.

Ликвидността и цялостната инфраструктура на украинския капиталов пазар обаче са силно влошени, писа преди време investor.bg в свой анализ.

„Силният ръст на местния индекс дори не е ясно откъде идва, имайки предвид представянето на настоящите му компоненти - едва 7 на брой, а обемите и free float-ът са изключително ниски“, коментира за Invetsor.bg Надя Неделчева, ръководител на отдел „Управление на портфейли и анализи” в Карол Капитал Мениджмънт в края на ноември.

Македония +30,41%

Индексът на сините чипове MBI 10 на Македонската фондова борса нарасна с почти една трета през 2018 г.

Това се случи в годината, в която страната успя да постигне пробив в споразумението с Гърция за уреждане на дългогодишения спор за името си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 5 години
ДРАМА НЯМА. ИМА ПРОБЛЕМ , КОЙТО ВЪЗНИКВА В ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА В КОЯТО СА АКТИВИТЕ И СЪОТВЕТНО СЕ ОТРАЗЯВА В ДЪРЖАВА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА В КОЯТО СА ПАСИВИТЕ. АКО ТРЯБВА ДА ТИ ОБЯСНЯВАМ КОЯ Е ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА И ЗА КАКВИ НЕЙНИ АКТИВИ СТАВА ВЪПРОС , значи комуникирам с човек който не е наясно чии сметки плаща с цената на ток , вода и парно, на разни фалирали банки и застрахователни компании. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
човек ,кви са тия драми в писанията ти?? Я се вземи в ръце.....все си мислех ,че по голЕм апокалиптик от мен нЕма,ама твоето бие и "Макбет" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 5 години
Към днешна дата 04.01.2019 год. се наблюдава ударен скок на американския индекс ДАУ ДЖОНС с цели 2,8 % !!!!ПРАВИ СЕ ОПИТ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ТВЪРДОТО ПРИЗЕМЯВАНЕ.Тръмп и екипа му разбрахакъсно , че НЮЙОРКСКАТА и ШАНХАЙСКАТА БОРСА БОРСИ са като братята близнаци ПОЛУКС и КАСТОР при което единият е СМЪРТЕН , а другия БЕЗСМЪРТЕН. ШАНХАЙСКАТА БОРСА Е В РЕЖИМ НА ПЛАВНО ПРИЗЕМЯВАНЕ КАТО ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯТА ОТ 30 % В РАМКИТЕ НА ГОДИНА , Е СЪПЪТСТВАНО С ОБРАТНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА НЮЙОРКСКАТА БОРСА ОПИТВАЩА СЕ ДА ЗАДЪРЖИ НИВАТА НА НАДУТИЯ ОТ 2016 ГОДИНА БОРСОВ БАЛОН.ТРЕНДА ПРИ КИТАЙЦЕТЕ Е ЯСЕН И Е ТВЪРДО НАДОЛУ!! НЕ ТАКА СТОЯТ ОБАЧЕ НЕЩАТА В НЮ ЙОРК. Те не са подготвени за повенеие налагащото се от КИТАЙСКАТА БОРСА ЧИЙТО ТРЕНД Е ТВЪРДО НАДОЛУ. ПРЕДСТОИ ИСТИНСКА ДРАМА В УРЕГУЛИРАНЕТО НА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ДВЕТЕ БОРСИ РАБОТЕЩИ С АКЦИИТЕ НА ЕДНИ И СЪЩИ СУБЕКТИ РЕГИСТРИРАНИ В САЩ И РАБОТЕЩИ В КИТАЙ!!Мисля, че е ясно кой е СМЪРТНИЯ и кой е БЕЗСМЪРТНИЯ БРАТ. ТАМ КЪДЕТО Е ИКОНОМИКАТА ТАМ СЕ ОТЧИТАТ И РЕАЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ, а там където са офисцентровете на смесените дружества е СПЕКУЛА и залагания като в КАЗИНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още