IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Open Data Institute: Да принудим Uber и Google да споделят картографски данни

Монополът над данните пречи на конкуренцията, твърдят от организацията

15:55 | 05.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британското правителство трябва да накара Google, Apple, Uber и други компании да споделят картографските си данни, така че други фирми да могат да разработят автономни коли, дронове и приложения за транспорт, твърди The Open Data Institute, цитиран от Financial Times.

Съоснованият от Тим Бърнърс-Лий и Найджъл Шедболт, професор по изкуствен интелект в Оксфордкия университет, институтът предупреждава, че големите технологични компании са се превърнали в „монополисти на данните“.

Групата твърди, че Британската геопространствена комисия трябва да поиска компаниите да споделят картографските си данни с конкурентите си и с публичния сектор в обща база от данни или да бъде принудена по законов път да го направи.

"Google заедно с всички останали компании като Apple и Uber, се опитва да предостави добра услуга на своите клиенти и потребители“, коментира Джени Тенисън, главен изпълнителен директор на Open Data Institute. “Статуквото не е оптимално, защото всички организации, с които говорим, повтарят тези усилия. Това означава, че хората като цяло не получават най-добрата услуга от данните, които се събират и пазят. Големите компании се превръщат все повече в монополисти на данните и това не ни носи най-добрата стойност от нашите данни“.

Въпросните картографски данни стават все по-търсени, тъй като градовете и компаниите проучват използването на нови технологии, като автономните коли и доставките на дронове, които разчитат на детайлни карти.

Компании като Google, Apple и Uber инвестират милиони долари в изграждането на огромни обеми от данни, които документират всичко – от пейзажите до реките и пътищата, от данните за трафика до това как се ползва земята и къде има някакви ограничения.

Призивът на Open Data Institute беше отправен в момент, в който нарастват опасенията за това как тези обеми от данни могат да се отразят на конкуренцията, затруднявайки по-малките организации да създават иновации, тъй като нямат равен достъп до информация.

Транспортният регулатор в Лондон е казвал, че приложенията за споделено пътуване трябва да бъдат принудени да споделят данните си за превозите с правителството. Uber вече дава публичен достъп до данните си за трафика и условията за пътуване в Обединеното кралство.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви на конференция в Лисабон тази година, че доминацията на данните се е превърнала в притеснение. „Когато само няколко компании държат огромна информация, за всички останали става много трудно да се конкурират с тях“, обясни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още