IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хайко Маас: Запазването на Договора за ракетите със среден обсег зависи от Русия

Трябва да изработим нови правила за прозрачност и контрол на въоръженията, твърди германският външен министър

11:38 | 06.01.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Русия трябва да потвърди, че спазва Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), заяви германският външен министър Хайко Маас в интервю за в. "Велт ам зонтаг", цитирано от ТАСС.

"Ключът към съхраняването на ДЛРСМО се намира в Москва. Ако Русия иска да съхрани договора, тя трябва да извършва разоръжаване, което може да бъде проверявано", каза Маас. Той напомни, че този договор десетилетия наред е гарантирал сигурността на Европа и затова Германия продължава да му придава голямо значение. 

В същото време Маас призна, че от момента на сключването на този договор през 1987 г. положението в света съществено се е променило. 

"Трябва да изработим нови правила за прозрачност и контрол на въоръженията. Затова ние предлагаме да се водят дебати по този въпрос с Китай и Индия", заяви той.

На 4 декември м.г. държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че Вашингтон ще спре да изпълнява задълженията си по ДЛРСМО, ако Русия в срок от 60 дни не започне отново да спазва своите задължения по него. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Цъ, Горби не бе като "Навални енд Ко".Да седят на една хотелска софра със своите американски спонсори и куратори.Зафиксиран видео факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
"Ключът към съхраняването на ДЛРСМО се намира в Москва. Ако Русия иска да съхрани договора, тя трябва да извършва разоръжаване, което може да бъде проверявано", каза Маас.Ами да се върне пак Горбачов не искате ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още