IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

24,2 млрд. евро са международните валутни резерви на България в края на ноември

Положителен принос имат парите в обращение (с месечно нарастване от 0,8%), депозитът на правителството (1,7%) и сметките на други депозанти (0,3%)

18:10 | 06.01.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Международните валутни резерви на България възлизат на 24,2 млрд. евро в края на ноември, отчитайки минимално нарастване от 0,1% спрямо предходния месец. Това посочват от Министерство на финансите (МФ) в месечния си бюлетин за развитието на българскта икономика.

Според данните положителен принос имат парите в обращение (с месечно нарастване от 0,8%), депозитът на правителството (1,7%) и сметките на други депозанти (0,3%). Банковите резерви продължаат да намаляват, но с по-нисък темп, като свиването е с 2%, при спад от 5,2% през октомври. Растежът на валутните резерви на БНБ, спрямо същия период на предходната година, се ускорява до 8,8%. Основен принос имат банковите резерви с нарастване от 20% на годишна база, следвани от парите в обращение (растеж от 11,3%), посочват от МФ.

При сметките на други депозанти отново бе отчетен най-висок годишен растеж (34,7%), но делът им в резервите остава нисък. 

Кредитът за частния сектор се ускорява през октомври и нараства със 7,8% спрямо същия месец на предходната година, при 7,4% месец по-рано. За това принос има както динамиката на корпоративните кредити, така и тази на кредита за домакинства. Годишният растеж на корпоративните кредити е 4,8%, при 4% месец по-рано, докато този на домакинствата – 10%, при 9,7% в края на септември. Редовните кредити на фирмите продължават да се увеличават, докато лошите и преструктурирани кредити запазиха низходяща динамика, отчитат още от МФ. Потребителските кредити отново нарастват и в края на октомври достигат около 9 млрд. лв. или с 15,9% повече спрямо година по-рано, показват данните.
Темпът на годишно увеличение при жилищните кредити се ускорява до 10,2%, докато спадът на годишна база при компонента „други кредити“ се задълбочава до 20,7%, при 16,9% месец по-рано.

Претегленият лихвен процент по новоотпуснати кредити за нефинансови предприятия се повиава с 3 б.т. през октомври. Повишението, според мФ, се дължи на кредитите, деноминирани в национална валута. Общият обем нови кредити за нефинансови предприятия е с 11,3% повече в съпоставка с края на септември, но с 20,6% по-малко спрямо година по-рано. Средната цена по новите потребителски и жилищни кредити се понижава съответно с 19 и 11 б.т. спрямо края на предходния месец. Претегленият лихвен процент по нови срочни депозити през октомври се повишава с 13 б.т., като покачване имаше във всички валутни сегменти (лева, евро и щ. долари). По вид държател претеглената цена по новите срочни депозити на домакинства и нефинансови предприятия се повишава, съответно с 1 и 43 б.т. спрямо края на септември. Общият обем нови срочни депозити през месеца е 1,1 млрд.лв. или с 10,9% по-малко в сравнение със същия момент на предходната година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 2
al64ad
преди 5 години
УЖАСССТ....работният ден свърши и няма как да ни изнесеш лекцийка за основите на двустранното счетоводство ...ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
дете,много добре знам чии са минималните зад. резерви и как се променят или използват в определени "ситуации" /като миналото лято в Турция например/-ако изобщо вдяваш за какво говоря......а за "Ужасссса" съм наточил костурката и го чакам с нетърпение -ти си гледкай счетоводството :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 5 години
Пич, в главата ти е пълна боза , от термини който нито знаеш какво означава нито ги разбираш . Айде , лека - общувай с ония дет не знае мин. резерви чии са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 10
крас
преди 5 години
ПИТАШ "какво означават счетоводните термини : Активи и Пасиви ?"Ами влез баланса на Управление емисионно на БНБ и виж какво са активи и пасиви. Стойностите и на АКТИВИТЕ и ПАСИВИТЕ са 45,666 млрд.лв.НЕ НАМИРАШ ЛИ ЗА ПАРДОКСАЛНО ТОВА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ВМЕСТО ДА ТЕГЛИ ЗАЕМИ ОТ ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА ДА ПОЛУЧАВА ТКИВА ОТ ЧУЖДИТЕ БАНКИ В КОИТО БНБ Е ИНВЕСТИРАЛО АКТИВИТЕ СИ И ТО ПРИ ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ ?????Забележи какво се случва - правителството тегли заеми от ЕВРОПЕЙСКИ БАНКИ с лихви гонещи до 10% , които постъпват в АКТИВИТЕ НА БНБ, които се управляват при ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ!!!Само за да се позволи на правителството да НАПЕЧАТА ЕДНИ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ , то се задължава да тегли заеми от западните банки които се отразяват и в АКТИВИТЕ и в ПАСИВИТЕ на У-ние Емисионно!!!ТОЗИ ГРАБЕЖ ГО НЯМА ДОРИ В СТРАНИТЕ ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ!!Западните банки правят маржове от 10% без да си мръднат пръста и без да поемат каквито и да било рискове. Вероятно си млада и не помниш времето от 1997 година когато група български майкопродавци ни обясняваха "перфектния" модел на ПАРИЧНИЯ СЪВЕТ, който щял да стабилизира системата. За твое сведение от въвеждането на борда до сега парите в обръщение от 0,6 млрд. лв. са стигнали стойности 17,385 млрд.лв.!!!!!!!!!!!!!!!!!!29 ПЪТИ Е СКОЧИЛА ПАРИЧНАТА МАСА !!!Сега остава и да ме попиташ дали това е инфлация или е дефлация?СИГУРНО ЩЕ МЕ УБЕДИШ, ЧЕ БВП ПРЕЗ ТОЗИ ПЕРИОД Е СКОЧИЛ 29 ПЪТИ!!АЙДЕ СТИГА. Време е в тази държава да бъде изчистен не само от политическия елит , но и да бъде променена банковата ни система в която централната ни банка не е българска , а някакъв акционер на чужди финансови институции като например МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 5 години
хахаххах , ужас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
че има "счетоводни врътки" има /примерно чия собственост са задължителните банкови резерви и как те могат да се "използват"? /,но явно не се четат подробните доклади на бнб..."чуждите ценни книжа" които са над 60 % са първокласни БОНДОВЕ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Ти в пасивите не броиш ли заемите на държавата?Или те са подарък от Бих Брадър и няма да се връщат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
vajvaj
преди 5 години
Не е наясно, разбира се! Но за сметка на това обича да словоблудства и да ползва главни букви. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 9
data
преди 5 години
В цялата си история , тази държава никога не е имала по големи резерви . Независимо дали на някой му харесва или не :)п.п. Крас, насно ли си какво означават счетоводните термини : Активи и Пасиви ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
крас
преди 5 години
Добре , Да говорим само по темата АКТИВИ НА У-НИЕ ЕМИСИОННО на БНБ!От 45, 888 млрд. лв активи към момента Инвестиции в ЧУЖДИ ценни книжаса 26,352 млрд. лв. !!!КАК СА ОТРАЗЕНИ ТЕ В ОТЧЕТА НА УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО - по пазарна или по номинална стойност?Не забелязвам някакви резки промени в стойността им, предизвикани от предновогодишните трусове на фондовите борси , което ме кара да мисля , че са осчетоводени по НОМИНАЛ , а не по ПАЗАРНА СТОЙНОСТ. А какво ще се случи с тяхната ПАЗАРНА СТОЙНОСТ, когато приключат започващите днес преговори между САЩ и КИТАЙ касаещи не само митата на стоките , но и различните ТРЕНДОВЕ на движение на акциите на НЮ ЙОРКСКАТА и ХОНКОНГСКАТА ФОНДОВИ БОРСИ на които се продават акции на едни и същи АМЕРИКАНО - КИТАЙСКИ холдингови структури?Нали се сещаш , че НЕГАТИВНИТЕ ПРОМЕНИ КОИТО СТАВАТ ПО СВЕТА няма как да не засегне и ПАЗАРНАТА цена на притежаваните от централната ни банка активи в посока на тяхното обезценяване. За да се запази БАЛАНСА на активите и пасивите на У-НИЕ ЕМИСИОННО ще се наложи в близките месеци корекция на ФИКСИРАНИЯ КУРС ЛЕВ - ЕВРО. Предстоят драматични и не особенно весели месеци не само на чуждите , но и на нашият финансов пазар, който е онази част от световния която при прегряване на системата гори първа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още