IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските технологични инвеститори напускат Силициевата долина

САЩ засилиха регулациите върху чуждестранните инвеститори и това доведе до промени в индустрията

11:07 | 07.01.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новите политики на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, които имат за цел да ограничават достъпа на Китай до американски иновации, спряха китайските инвестиции в американски технологични стартъпи, тъй като и инвеститорите, и стартъпите се отказват от сделки на фона на внимателното наблюдение от страна на Вашингтон, пише в свой анализ Ройтерс.

Китайското рисково финансиране в американски стартиращи компании достигна рекордните 3 млрд. долара през миналата година, твърди базирана в Ню Йорк компания за проучвания Rhodium Group. Това беше постигнато, тъй като множество инвеститори и технологични компании се конкурираха за сделки преди новият регулаторен режим да бъде одобрен през август.

От тогава до днес китайските рискови инвестиции в стартъпи от САЩ се забавиха значително, сочат интервюта на Ройтерс с повеч от 35 представители на индустрията.

Американският държавен глава Доналд Тръмп подписа новия закон, който разширява възможностите на правителството да блокира чуждестранни инвестиции в компании от САЩ, в зависимост от страната, от която идват инвеститорите. Но Тръмп изключително ясно показа, че иска да спре достъпа на Китай до стратегически американски технологии.

Новите правила все пак трябва да бъдат финализирани, но ветерани от технологичната индустрия коментират, че последиците са бързи.

„Сделките, включващи китайски компании, китайски купувачи и китайски инвеститори, на практика са спрени“, твърди адвокат Нел О‘Донъл, който представлява американски технологични фирми при сделки с чуждестранни купувачи.

Адокатите, с които е говорила Ройтерс, твърдят, че бързо променят условията на сделките, за да си осигурят одобрение от Вашингтон. Китайски инвеститори, включително големи фамилии, се оттеглиха от подобни споразумения и спряха да провеждат срещи с американски стартъпи. Междувременно някои предприемачи избягват китайски инвестиции, защото се страхуват от големи правителствени проверки, които могат да засегнат ресурсите им и инерцията, която са набрали, на един пазар, на който скоростта е ключова.

Последна актуализация: 23:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 5 години
тогава аджеба що мега умните китайци се занимават с инвестиции у америчко изначално ? ... ами не идат от там от къде крадът и американосите ? ... или викаш не се замисли за тоя ъгъл докато пишеше глу.пости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 8
крас
преди 5 години
Питаш откъде ще крадат технологии?Ами от там откъдето ги крадат американците. Проблема не е в технологиите а в това , че КИТАЙ превърнаха САЩ в своя ОПИТОМЕНА ПРОВЕНЦИЯ която преглъщат бавно както ЗМИЯТА ПРЕГЛЪЩА ЖАБАТА.Реакцията на Тръмп е правилна , но ПОЗАКЪСНЯЛА.МИСЛЯ, ЧЕ НЯМА ШАНСОВЕ ДАЙ БОЖЕ ДА НЕ СЪМ ПРАВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
крас
преди 5 години
Информацията е малко закъсняла. След показното направено от ШАНХАЙСКАТА БОРСА в коледните празници и последвалия СРИВ на американския фондов пазар нещата отиват към ДОГОВАРЯНЕ. Днес стана ясно, че Китай и САЩ ще проведат нов кръг от търговски преговори в Пекин на 7 и 8 януари, опитвайки да сложат край на търговския спор, който доведе до сериозни трусове на глобалните финансови пазари.Днес работен екип, ръководен от американския заместник-търговски представител Джефри Гериш, пристига в Пекин за да проведе "конструктивни дискусии" с китайските си колеги. ДНЕС И УТРЕ ЩЕ СТАНЕ ЯСНО В КАКВА ПОСОКА СЕ ДВИЖАТ НЕЩАТА с развода между тези две обвързани като сиамски близнаци икономики. Нещо подобно на БРЕКЗИТ , но много по драматично защото делбата на общите активи минава през една битка на ШАНХАЙСКАТА и НЮ ЙОРКСКАТА фондови борси. Днес хонконгската борса е в хоризонтала и в изчакване на резултата от срещата.В сряда нещата ще цъфнат с цялата им дълбочина. Ще стане ясно коя от двете държави е смъртната , и коя е безсмъртната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 20
khao
преди 5 години
те па едни инвеститори ... айде сега да видим от къде ще крадът технологии !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още