IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дечев: Абсурдни са твърденията, че страни от ЕС не вярват на НЗОК

Управителят на Здравната каса заяви, че няма никакъв риск за достъпа на деца до лечение в чужбина

12:12 | 07.01.19 г. 1
<p>
	Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК. <em>Снимка: БТА</em></p>

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК. Снимка: БТА

В чужбина отказват лечение на български деца заради опасения кога ще си получат парите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За това алармира Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб". Според нея управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев се е вкарал в "нормативен хаос". В сутрешния блок на БНТ д-р Дечев отхвърли обвиненията на Георгиева и каза, че проблем няма.

Фондът за лечение на деца в чужбина е закрит по прищявката на един управител на НЗОК, отказват лечение на български деца заради опасения кога ще си получат парите от НЗОК. За това алармира преди дни Пенка Георгиева. 

Според Дечев няма никакъв риск за достъпа на деца до лечение, ако то се налага.

"Няма никакъв риск за достъпа на деца до лечение в чужбина", ако се налага. Твърденията, че страните от ЕС не вярват на НЗОК и за това не осигуряват лечение на тежко болни деца, е абсурдно, каза управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев. 

Той опроверга данни, че на 9-годишно българче е отказано лечение в Румъния, тъй като румънската здравна каса имала притеснения дали ще получи средствата си от НЗОК.

Касата може да изпраща деца за лечение в чужбина единствено с формуляр S2, коментира той. От половин година вървим по правилата, определени в процедурата по договаряне с фондовете, допълни още Дечев.

Никой не нарушава достъпа на децата, които имат нужда от лечение. Ще продължават да се изплащат хотели, билети, лечение, както и хонорари на чужди професори. Касата няма да изплаща лекарства извън позитивния списък, заяви Дечев.

По думите на д-р Дечев сега касата е в по-лошо административно и публично състояние отколкото преди 13 години. Според него има нужда от промяна, но за първи път наистина са предприети действия, които да изразходват правилно средствата в здравеопазването.

В края на миналата година с мащабни промени в редица здравни закони Фондът за лечение на деца премина към НЗОК. Това беше една от най-спорните промени. Тогава пациентските организации предупреждаваха за проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tobywolf
преди 5 години
Ей го още един, на който "звездите му го говорят...". Все повече се убеждавам, че ония, отгоре, живеят в паралелна вселена, която нищо общо няма с нашия свят.. Там всичко си е ОК, трябва само да лежиш по гръб, с отворена уста, а крушите ще падат в нея..Кво като нищо не разбираш и не си за тоя пост, кво като отляво и дясно ти казват, че за *** за зеле не ставаш? Ти си верен на когото трябва и си искаш крушите! Лежейки! Само не знам кога ще прогледнат тия 80%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още