IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Няма да спрем нито една държава по пътя към еврото

България е готова за Шенген, съобщи зам.-председателят на Европейската комисия

17:03 | 07.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, когато изпълни всички изисквания. Това послание отправи зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис на конференция в Рига, посветена на петгодишнината от въвеждането на еврото в родната му държава.

Той подчерта, че икономическите и финансовите условия са се променили от времето, когато Латвия се е присъединила към клуба на богатите.

"Тъй като кризата, която удари света през 2008 година, започна от финансовия сектор, трябва да се положат повече усилия именно там", допълни Домбровскис, цитиран от специалния кореспондент на БНР в Рига.

„В наши дни присъединяването към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз и нови предизвикателства, с които страната-кандидат трябва да се справи”, посочи и зам.-финансовият министър Маринела Петрова, която подчерта ангажимента, който България пое, за да се присъедини към обменно-валутния механизъм и за да получи доверието на останалите страни членки и на Европейската централна банка.

Валдис Домбровскис е категоричен, че нито една държава няма да бъде спряна по пътя към въвеждането на еврото. След България по него върви и Хърватия, съобщи зам.-председателят на ЕК.

“България е готова да се присъедини към Шенген”, каза още Домбровскис и напомни, че ЕК насърчава страните, които засега са против, да променят позицията си, но това е "политически въпрос".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още