IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия с все по-големи колебания към „Северен поток“ 2

Проектът среща все по-голям скептицизъм сред германските официални лица, които преди го защитаваха от критиките

15:23 | 09.01.19 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Подкрепата в коалицията на германския канцлер Ангела Меркел към „Северен поток“ 2 все повече спада, докато разочарованието от рискованото поведение на Кремъл расте, а натискът от американския президент Доналд Тръмп започва да се отразява, коментира Bloomberg.

Проектът за нови руски газопровод на стойност 11 млрд. долара ще удвои доставките на природен газ през Балтийско море до Германия. Той обаче среща все по-голям скептицизъм сред германските официални лица, които преди го защитаваха от критиките от Тръмп и от някои съюзници в Европейския съюз, твърдят високопоставени законодатели. Промяната може да предизвика натиск върху правителството на Меркел да се откаже от противоречивия газопровод и да забави изпълнението му.

Социалдемократът Нил Шмид, чиято партия е надежден защитник на проекта, казва, че твърде много депутати в Берлин бавно са осмислили геополитическото значение на „Северен поток“. Той ще намали обема газ, пренасян през Украйна, докато Русия се опитва да затрудни икономиката ѝ, лишавайки я от доходоносните транзитни такси“.

„Дебатът в Германия стана по-критичен“, казва Шмид, отговорен за външната политика в по-малкия коалиционен партньор, в интервю. Той добавя, че проектът не трябва да продължава, докато Русия и Украйна не постигна споразумение за транзита на газ. „Би било по-добре това политическо измерение да се вземе предвид“.

„Пленникът“ на Русия

1200-километровият газопровод, който се строи от руската Газпром, е атакуван от някои от съюзниците на Германия, според които той засилва зависимостта на Европа от руската енергия и заобикаля ключови партньори като Украйна. Тръмп разкритикува силно проекта, твърдейки, че прави Германия „пленник“ на Русия.

Мненията се променят, особено на фона на все по-напрегнатите отношения с руския президент Владимир Путин, особено след задържането на украински кораби в Азовско море през ноември. Меркел, която е накоти с Путин от анексирането на Крим от Украйна през 2014 г., иска освобождаването на над 20-е украински моряци.

Инцидентът в Азовско море влоши възможността дипломацията на Меркел да успее да успокои конфликта в Източна Украйна, смята Юрген Хард, законодател в Християндемократическия съюз на Меркел, който е говорител по международните въпроси.

Неизпълнени надежди

„Събитията в Керченския проток поне на мен ми показаха, че това са неизпълнени надежди“, казва Хард в интервю. „Русия, по мое мнение, не се отдалечава и на милиметър от целите си“.

Според Хард управляващите партии в Германия трябва да намерят консенсус с Европейската комисия по енергийната диверсификация и зависимостта от руски газ. Той поставя под въпрос и икономическата жизнеспособност на „Северен поток“, атакувайки предишната защита на правителството към проекта.

Меркел промени позицията си по „Северен поток“ миналия април, признавайки политическите измерения на тръбопровода и отдалечавайки се от предишното си твърдение, че това е просто бизнес начинание на частни инвеститори. Проектът не трябва да отслабва Украйна, прекъсвайки системата за пренос на газ, каза тя тогава.

Американският посланик в Германия Ричард Гренъл приветства по-скептичната позиция на Берлин, заявявайки, че газопроводът подкопава целите на ЕС в сферата на енергетиката и сигурността.

Руско влияние

„През тръбопровода идва не само руски газ, но и руско влияние“, казва Гренъл в коментар за Bloomberg News. “Сега не е времето да възнаграждаваме Москва“.

Американската администрация сигнализира, че санкциите заради тръбопровода са неизбежни. Тръмп изцяло изведе на преден план напрежението около „Северен поток“ на срещата на НАТО през юли, докато в същото време нападаше Мерйел за по-ниските разходи за отбрана на Германия.

Санкциите от САЩ могат потенциално да ударят компании в Австрия, Франция, Германия и Холандия. Royal Dutch Shell, подразделението на BASF Wintershall, Uniper, OMV и Engie са партньори на Газпром в проекта. Руският газов гигант отчете рекорден износ от 201 млрд. куб. м газ за Европа през 2018 г. и планира да поддържа този обем и през 2020 г.

Тлеещо напрежение

Шмид твърди, че проектът, който ще удвои обема от 55 млн. куб. м природен газ, течащ през първия „Северен поток“, не представлява опасност. Той защитава и подкрепата на социалдемократите, особено в Източна Германия, откъдето ще навлезе първоначално газопроводът. Но тлеещото геополитическо напрежение намира своето отражение в Германия.

„Нещо се промени“, казва в интервю Петер Бейер, координатор на трансатлантическите отношения в германското правителство. Той отдава промяната в настроенията около „Северен поток“ както на опасенията, че съюзниците в ЕС ще останат на студено, така и на последните маневри на Русия. Правителството на Русия може и да се наложи да коригира позициите си спрямо исканията на онези, които искат по-твърда линия към „Северен поток“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 5 години
...обаче, някой умело бастърдиса коментара ми, че ку.рвенс.ките номера на Мер.кеке.рица продължават. Ай сиктир бе, полит-ку-ку-ректници ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Оня, троловете се отличавате с неграмотност.И един цитат като хората не можеш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
аууу , много се извинявам на съфорумците , имало и по-добър вариант , тука има карти за ВСИЧКИ видове газ :))) :https://***.gie.eu/index.php/gie-publications/maps-data/system-development-mapкликаш и теглиш която те интересува ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 11
Onia
преди 5 години
Който ни освободи, той ще ни зароби. И аз не съм го измислил това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 13
ABBA
преди 5 години
"Това с дневната ти мъдрост откъде черпиш сили и вдъхновение или единклошар ти каза? "Майтап бе Уили :)*** то е така: у всеки русофоб се крие един малък туркофил.Не съм го измислил аз, но е вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Дай Боже, повече конкуренция по-добри цени за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 5
Onia
преди 5 години
Най-важното е, че ние искаме южния поток (както и да се казва сега) и че сме готови на платим 3 млрд за да го има, като си изоставим съществуващата инфраструктура, по която сега тече същия този газ. С други думи нащият ''национал интерес'' а да платим на руснаците да заобиколят Украйна, защото си делим всичко по братски, пардон имаме ''взаимно изгодно сътрудничество''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 7
zelka007
преди 5 години
Импе , газпром бързат . това е цялата галимация . я виж таз карта и си я пускай периодично , щото до към 2025 пунктирчетата по картата ще са актуални газопроводи свързани към най-голямия и свободен пазар на газ в света :) . и досега където са били само системни връзки и еднопосочни газопроводи ще станат двупосочни интерконектори :))) по границите . и всеки ще може да си кара газ откъдето иска . това е играта . и пазара ще се либерализира безвъзвратно и окончателно колкото и да не им се иска на некои другаре ...https://britishbusinessenergy.co.uk/2017-gas-network/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
Варяг
преди 5 години
Това с дневната ти мъдрост откъде черпиш сили и вдъхновение или единклошар ти каза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 11
ABBA
преди 5 години
"Че какво да ти кажат ,то всичко ясно се вижда."То е и така.Мъдрост за деня: у всеки русофоб се крие малък туркофил......Колкото до германците, които съдържат у себе си окупационен корпус вече толкова десетилетия, де медиите им са тотално американицирани - естествено е *** клатят лодката.Но обърнат ли я, вече ще строят те газопроводи до Русия и ще просят за тях газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още