IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel и Facebook работят по нов чип с изкуствен интелект

Той ще се появи по-късно тази година на пазара

10:07 | 08.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Intel обяви, че работи с Facebook по завършването на чип с изкуствен интелект във втората половина на тази година. Новината беше съобщена в рамките на Consumer Electronics Show в Лас Вегас.

Тези чипове показват усилията на Intel да запази влиянието си в един бързо развиващ се сегмент на изкуствен интелект, но тя ще се сблъска с конкуренция на подобни чипове, идващи от Nvidia и от облачното звено на Amazon – Amazon Web Services.

Новите чипове ще помагат с процес, който поставя алгоритъм с изкуствен интелект така, че той да може да се ползва – например като отбелязва автоматично приятели на снимки.

Процесорите на Intel в момента доминират пазара на машинно самообучение, за който анализаторите от Morningstar вярват, че ще достигне 11,8 млрд. долара до 2021 г. През септември Nvidia пусна собствен чип, с който да се конкурира с Intel.

През ноември Amazon също каза, че направила подобна разработка. Чипът на Amazon не представлява директна заплаха за бизнесите на Intel и Nvidia, защото устройствата няма да се продават. Amazon ще продава облачни услуги на своите корпоративни клиенти. Ако Amazon разчита на собствени чипове, тя обаче ще лиши Nvidia и Intel от основен клиент.

Освен това на CES Intel заяви, че Dell Technologies ще включи следващото поколение процесори на Intel в своията линия лаптопи XPS. Пускането на 10-нанометровият чип обаче е свързано с няколко забавяния.

Но Невин Шеной, директорът на Intel, отговарящ за центровете за данни, повтори, че новите чипове ще са налични в лаптопите до празничния сезон на 2019 г., а в центровете за данни – до началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
fras
преди 5 години
Като не си "сменихме чипа" (цитат от Симеон Кобурготски), ще ни сменят с чип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още