IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm протяга ръка на Amazon в интегрирането на услугите ѝ в умни коли

Американският производител на чипове разширява линията си от предложения

12:40 | 08.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската комания Qualcomm разширява своята линия от компютърни чипове за коли, като ще ги продава на различни цени, подобно на тези за смартфони, които зареждат относително бюджетни устройства, но и премиум модели, предава Ройтерс.

Qualcomm предоставя чиповете за т.нар. инфотейнтмънт системи, както и за дисплеи, но същевременно се опитва да направи пробив на пазара на системи за автономни коли, докато те излизат на преден план.

Президентът на Qualcomm Кристиано Амон коментира в интервю за Ройтерс преди Consumer Electronics Show в Лас Вегас, че договорите, уточняващи кои производители планират да включат чипове на Qualcomm в бъдещите си превозни средства, са достигнали 5,5 млрд. долара. Това представлява леко повишение спрямо 5-е млрд. долара, които представителите на Qualcomm обявиха миналата година.

Достигането до пазара на автономни превозни средства е важно за Qualcomm, защото нейният най-голям пазар на чипове – този за смартфони, преживява стагнация, макар че броят на производителите, които работят по 5G устройства, планирани за 2019 г., е нараснал от 20 на 30, а повечето от тях правят именно смартфони.

В желанието си да се справи с опита за враждебно придобиване от страна на Broadcom миналата година Qualcomm обеща на инвеститорите, че ще отправи полед към нови пазари, като автомобилите на бъдещето, търсейки нови източници на растеж на приходите. Тези усилия станаха особено ключови, след като китайските регулатори не одобриха планираното придобиване на NXP Semiconductors от Qualcomm за 44 млрд. долара миналото лято.

Qualcomm ще продава три нива от компютърни платформи – от начална до по-скъпа: Performance, Premiere и Paramount. Амон твърди, че намерението на компанията е да предостави бюджетна опция на автомобилните компании, така че те да могат да поставят по-сложни компютърни системи в по-евтини коли.

Същевременно Qualcomm заяви, че работи с Amazon.com за предлагането на повече услуги от Amazon в компютърните системи на колите.

Въпреки че някои производители на автомобили вече предлагат виртуалния асистент Alexa в колите си, Qualcomm и Amazon твърдят, че работят по интегрирането на Amazon Music, Prime Video, Fire TV и Audible.

Ходът представлява директна конкуренция с Apple и с Google, които се опитват да накарат производителите на автомобили да използват техен софтуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още