IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на жилищния пазар в САЩ е достигнала 33,3 трлн. долара през 2018 г.

Калифорнийският жилищен пазар е единственият в пределите на САЩ, който успява да отчете ръст от над 1 трлн. долара от 2012 година насам

11:44 | 08.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стойността на жилищния пазар в САЩ е достигнала общо 33,3 трлн. долара през 2018 г., а на пазара в Калифорния се дължи почти една трета от растежа му, съобщава Property Wire. 

Тези данни показват, че откакто пазарът достигна своето най-ниско ниво през 2012 г., той е увеличил стойността си с 10,9 трлн. долара и в момента стойността му е с 4 трлн. долара по-висока от размера му по времето на пика на жилищния балон, споделят от агенцията за недвижими имоти Zillow.

Районът на Ню Йорк/Северен Ню Джърси е най-скъпият пазар за еднофамилни жилища в САЩ, като неговият размер възлиза на 10% от общия пазар. Четири от 10-е пазара с най-висока стойност обаче всъщност се намират в Калифорния – Лос Анджелис, Сан Франциско, Сан Хосе и Сан Диего.

Данните също така показват, че общата стойност на жилищните пазари в Лас Вегас, Сан Хосе и Атланта е отбелязала двуцифрен ръст през изминалата година. От друга страна стойността на пазара в Чикаго отчита минимален растеж от 1,6 на сто, или 12,5 млрд. долара.

Калифорнийският жилищен пазар се е разраснал с 3,7 трлн. долара от началото на 2012 г. като анализаторите отбелязват, че това е единственият пазар, който успява да нарасне с повече от 1 трлн. долара оттогава насам.

Десет са щатите, които все още не са успели да възстановят стойността си от времето на икономическия спад.

Въпреки че в класацията за 2018 г. заема втора позиция с ръст от 937,9 млрд. долара, или 8,6%, стойността на пазара във Флорида все още е с 263,9 млрд. долара под своето най-високо ниво.

По думите на Арън Теразас, старши икономист в Zillow, изминалата година е била година на необичайно силен и стабилен ръст в цената на жилищата из всички щати, но през втората половина на 2018 г. оптимизмът се забавя рязко в най-скъпите райони.

„Периодите на стабилност често предшестват периоди на нестабилност, а прогнозата за 2019 г. изглежда значително по-неясна в сравнение с предходната година“, коментира Теразас.

Според него цената на жилищата може да е достигнала високи нива, но тези стойности не се обръщат в долари в банковите сметки освен ако собственикът не реши да продаде или отдаде своето жилище.

„За разлика от предишния жилищен бум през последните години много американци не проявиха склонност да увеличат своите разходи спрямо стойността на техните домове. Това може да се окаже далновиден ход, имайки се предвид неясното бъдеще“, заключва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още