IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайланд се спаси от процедурата за забрана на вноса на риба в ЕС

Европейската комисия отчете напредъка срещу незаконния риболов

15:32 | 08.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) извади Тайланд от групата на държавите с предупреждение заради незаконния риболов, с което призна напредъка на страната.

С днешното решение се отменя официалното предупреждение на ЕС срещу тази държава от април 2015 г., в което се изтъква липсата на достатъчно ефективни действия за борба с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов. С решението се прекратява процедурата, която би довела до пълна забрана на вноса в ЕС на продукти от риболов от Тайланд, информира ЕК. 

След официалното предупреждение от 2015 г. рибарството в страната е модернизирано, а нормативната уредба е изменена и адаптирана към международните инструменти на морското право. Засилени са механизмите за контрол и за инспекции в пристанищата.

Тайланд има силно развита преработвателна промишленост и  използва суровини от Индийския и Тихия океан.

ЕК признава също така усилията на тайландската страна в борбата срещу трафика на хора и за подобряване на условията на труд в сектора на рибарството.

Стойността на незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов в световен мащаб е между 10 и 20 млрд. евро годишно. Незаконният улов на риба възлиза на 11—26 млн. тона годишно, което представлява минимум 15% от световния улов. Най-големият вносител на продукти от риболов в света е ЕС.

От ноември 2012 г. насам Комисията води официални диалози с 25 държави извън ЕС (предварително определени като несътрудничещи — „жълт картон“), към които са отправени предупреждения заради незаконния риболов. ЕК може да прекрати тези диалози при значителен напредък.

До момента само няколко държави не са се ангажирали с реформи, в резултат на което вносът в ЕС на техните продукти от риболов е забранен. Те са в списъка на несътрудничещи трети държави — „червен картон“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още