IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наближава краят на борсовата история на Свилоза

20 юридически лица и 202 физически са приели предложението за обратно изкупуване на акции

16:25 | 08.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

В резултат на приключилото търгово предложение „А.Р.У.С. Холдинг“ АД вече притежава пряко и непряко 30 688 878 броя поименни акции с право на глас, представляващи 96,64% от капитала и гласовете в общото събрание на „Свилоза” АД. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Българска фондова борса. 

Срокът за приемане на търговото предложение към акционерите на „Свилоза“ изтече на 7 януари тази година. 202 физически лица са приели предложението, като те са притежавали общо 459 388 акции. Други 20 юридически лица пък са приели предложението за обратно изкупуване на 613 616 акции. Предложената цена за една акция е 5,50 лв.

Търговият предложител обяви още в търговото предложение, че след изтичане на срока за приемането му и публикуване на резултатите ще поиска отписване на "Свилоза" АД от регистъра на публичните дружества, воден от КФН. Така акциите може да спрат да се търгуват на пода на БФБ АД. Реално обявление за това обаче все още не е направено.

След като търговият предложител вече притежава над 95% от капитала на „Свилоза“, то е възможно да бъдат осъществени правата по чл. 157а и 157б от Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), включително изрично посочване на цената, определена в съответствие с чл. 157а, ал. 3 от ЗППЦК.

Съгласно чл. 157а. (1) от ЗППЦК търговият предложител сега има право в тримесечен срок от крайния срок на търговото предложение да изкупи акциите с право на глас на останалите акционери.

Предложението за изкупуване се одобрява от Комисията за финансов надзор.

Предлаганата от лицето по ал. 1 цена трябва да е най-малко равна на цената:
1. предложена по търговото предложение, с което е достигнат прагът по ал. 1, когато отправянето му е било задължително;
2. предложена по търговото предложение, с което е достигнат прагът по ал. 1, когато отправянето му е било доброволно и при условие че лицето по ал. 1 е придобило не по-малко от 90 на сто от акциите с право на глас, предложени с това търгово предложение;
3. определена съгласно чл. 150, ал. 6 и 7 ЗППЦК- в останалите случаи.

За издаване на одобрение лицето по ал. 1 представя в комисията предложение за изкупуване, а КФН се произнася в срок 14 дни от получаване на заявлението за издаване на одобрение.

В тридневен срок от издаване на одобрението лицето по ал. 1 е длъжно да представи предложението на дружеството и регулирания пазар, на които акциите на дружеството са допуснати до търговия, и да го публикува съгласно закона.

Прехвърлянето на акциите и плащането на цената се извършват едновременно в срок 7 работни дни от публикуване на предложението.

В същото време съгласно чл. 157б. (1) от ЗППЦК всеки акционер има право да изиска от търговия предложител да изкупи неговите акции с право на глас в тримесечен срок от крайния срок на търговото предложение.

Искането трябва да бъде в писмена форма и да съдържа данни за акционера и за притежаваните от него акции, а лицето по ал. 1 е длъжно да изкупи акциите в срок 30 дни от получаване на искането.

Цената трябва да е най-малко равна на 5,50 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
noko6
преди 5 години
Свилоза може да бъде отписано и без да се изкупуват акциите на останалите акционери.Обект на търгово са били 6.74% (2 139 070) от акциите,а са изкупени 1 073 004 акции,което е 50.16% от акциите обект на търгово предлагане,т.е. акционери, които притежават най-малко 1/2 от общия брой на акциите - обект на търговото предложение, са приели търговото предложение.Така съгласно чл.119,ал.1,т.3,б."а" дружеството може да бъде отписано след решение на КФН. А може да свикат ОСА и да вземат решение по чл.119,ал.1,т.3,б."б",тъй като ще имат над 1/2 от гласуващия капитал.Съществува реална възможност някои да останат акционери в непублично дружество(както стана с КМН),с всички произтичащи от това последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още