IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата онкологична болница у нас увеличи приходите си през 2018 г.

УСБАЛО започва изграждането на нова модерна клиника по химиотерапия със средства от Министерството на здравеопазването

16:55 | 08.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Положителни резултати от дейността си през изминалата година отчита Университетската специализирана болница за онкологично лечение (УСБАЛО). Помощ в лечебното заведение са потърсили повече пациенти, а приходите му по Здравна каса са се увеличили, съобщават от лечебното заведение.

Финансовите резултати на болницата бележат положителен резултат. На 27.473 млн. лв. възлизат приходите на болницата по здравна каса за 11-те месеца на 2018 г. (до 30 ноември). Те са с близо 1 млн. лв. повече в сравнение с тези през 2017 г. В същото време доплащанията са ограничени. 

Постъпленията от платени услуги от пациентите са редуцирани от 784 хил. лв. на 414 хил. лв. По-ниски са и разходите на лечебното заведение – от 31.47 млн. лв. за периода те са спаднали на 29.97 млн. лв., като основното ограничение  Благодарение на това болницата погасява редовно задълженията си към доставчиците на медикаменти и консумативи.

Смятам, че резултатите ясно показват, че УСБАЛО остава водещата онкологична болница в страната. Фактът, че при увеличаващата се конкуренция от лечебни заведения, подобряваме показателите за дейността си, за мен означава само едно – че сме спечелили доверието на пациентите и им осигуряваме добро лечение, което е най-важно за нас. Заради това през тази година ще осигурим още по-добри условия за лечението им“, каза директорът на УСБАЛО, д-р Стефан Константинов.

Със 7.01% са нараснали хората, които са получили лечение в УСБАЛО. Броят им от 13 214 през 2017 г. е достигнал 14 211 през изминалата. Най-много са били пациентите, които са преминали през Клиниката по химиотерапия – 5193, и през Клиниката за лъчелечение – 2759, като от тях 369 са получили лечение с единствения апарат за томотерапия в България.

Над 5200 са били извършените операции в болницата, като най-много от тях са гръдни – 1350, урологични – 779, гинекологични – 765. Близо 50% от извършените интервенции са били с голяма сложност – така наречените големи и много големи операции.

През 2019 г. в лечебното заведение ще бъде разширена и реновирана из основи  Клиниката по химиотерапия. За целта Министерство на здравеопазването е отпуснало 1.3 млн. лв.

„Предвиждаме клиниката да бъде на 2 етажа, както и да се оборудва комфортно, така че условията, в които пациентите ни да се лекуват, да не отстъпват на тези в чужбина“, коментира д-р Стефан Константинов.

Общата площ, на която ще се помещава новата клиника ще е близо три пъти по-голяма от досегашната и ще достигне 700 кв. м. Със средствата ще се осигурят и нови болнични легла, столове за химиотерапия, както и останалото медицинско оборудване, нужно за лечението.

„Очаква се с ремонта капацитетът на Клиниката по химиотерапия да се увеличи с 1500 пациенти на година, което да отговори и на нарастващото търсене на лечебното заведение“, допълни д-р Стефан Константинов.

Също така да се подобрят и възможностите за извършване на научна работа в Клиниката по химиотерапия. В момента в нея се провеждат 11 клинични проучвания. С обособяване на специалността „Медицинска онкология“ на територията на клиниката се обучават 8 специализанти по нея, а общо са 27.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още