IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei: Apple понижава плановете за производство на нови iPhone с 10%

За втори път в рамките на два месеца американската компания свива планираното производство на флагманите си

08:45 | 09.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Потребител разглежда модел на&nbsp;Apple в магазин в Манхатън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Потребител разглежда модел на Apple в магазин в Манхатън. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc съкращава текущия си производствен план за нови iPhone с около 10% за следващите три месеца като знак, че производителят на смартфони очаква още удари през тази година. Това се случва само седмица, след като компанията от Купертино разтърси пазарите с признанието, че няма да може да отговори на собствените си прогнози за приходите в края на 2018 година – нещо, което се случва за първи път от почти 20 години.

В края на миналия месец Apple е поискал от своите доставчици да произвеждат по-малко от новите iPhone, отколкото бе планирано за тримесечието от януари до март, съобщава японският икономически ежедневник Nikkei Asian Review, позовавайки се на свои източници. Така за втори път в рамките на два месеца американската компания свива планираното производство на флагманите си.

Искането към производствените партньори е било направено преди шоковото предупреждение, издадено на 2 януари, в което Apple съобщи, че приходите за последните три месеца на годината ще възлязат на около 84 млрд. долара вместо предишни прогнози за диапазона от 89 млрд. долара до 93 млрд. долара. Това предупреждение - първото свиване на собствените си прогнози за приходите от 16 години, предизвика разпродажби на фондовите пазари по целия свят, тъй като инвеститорите го смятат за пореден знак за забавянето на китайската икономика.

Последната ревизия на бъдещото производство се отнася за всички нови модели на iPhone - XS Max, XS и XR, съобщават източници, запознати с въпроса. „Нивото на преразглеждане е различно за всеки доставчик и зависи от продуктовия микс, който доставя", казва един от източниците.

Съгласно преработения план общият планиран обем на производството както на стари, така и на нови iPhone ще бъде намален до около между 40 млн. и 43 млн. единици за първото тримесечие спрямо предходната прогноза за между 47 млн. до 48 млн. единици.

Този спад ще представлява годишно свиване с повече от 20% спрямо 52,21 милиона смартфона, продадени от Apple през периода януари-март 2018 г. Но размерът на реалния спад може да се различава в известна степен, когато се вземат предвид отклоненията в запасите и търсенето. При представянето на последния си тримесечен финансов отчет Apple заяви, че ще спре да разкрива данните за продажбите на iPhone, започвайки от това тримесечие. Компанията не е коментирала темата пред японското издание.

Apple страда от узряването на пазара на смартфони и от въздействието на търговската война между САЩ и Китай, въпреки че повечето от продуктите ѝ все още не са обект на допълнителни мита от страна на САЩ, наложени върху китайски стоки. 

„Ние не предвидихме мащаба на икономическото забавяне, особено в Голям Китай“, заяви Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple, в писмо до инвеститорите, когато обяви намаляването на прогнозите за приходите. „Вярваме, че икономическата среда в Китай е повлияна допълнително от нарастващото напрежение заради търговския спор със САЩ".

Компанията за пазарни анализи Canalys оценява, че доставките в Китай са се понижили с 12% през миналата година и очаква през 2019 г. да има нов спад от още 3%, като за първи път от 2014 г. ще бъдат продадени под 400 милиона бройки.  

Проблемите на Apple се разпространяват и в по-широката верига на доставки. Сред водещите тайвански доставчици на iPhone доставчикът на лещи за камери Largan Precision бе първият, който реагира на прогнозата за понижаването на приходите на Apple. В редовен месечен отчет Largan обяви, че продажбите му през декември са паднали с 34% на годишна база и са намалели с 20% от ноември. Приходите ѝ от 3,22 милиарда нови тайвански долара (105 млн. щатски долара) маркират най-лошото представяне от декември 2013 г.

Доставчикът на метални кутии Catcher Technology заяви в понеделник, че очаква продажбите през текущото първо тримесечие (януари-март) да спаднат на годишна база. Catcher отчита спад на приходите с 28% през декември спрямо предходната година. Компанията произвежда металните рамки за новите телефони и стъкления гръб за XR. Тя доставя малка част от рамките, използвани в XS Max.

В началото на ноември Nikkei съобщи, че Apple е наредила на главните си поддоставчици Hon Hai Precision Industry и Pegatron да отменят планираното увеличение на производството за XR и предупреди по-малкия доставчик Wistron, че не е необходимо да пази резерви за  производството на устройството - най-евтиният от трите нови iPhone, пуснати през миналата година.

Междувременно и листнатата на Nasdaq американска компания Skyworks Solutions, която произвежда чипове, понижи прогнозите си за приходите и печалбата си за първото фискално тримесечие, предава Bloomberg. Приходите ще възлязат на около 970 млн. долара – под досега очакваните в диапазона между 1 млрд. и 1,02 млрд. долара. Печалбата ще бъде в диапазона между 1,81 и 1,84 долара за акция, докато по-рано се очакваха 1,91 долара за акция. 

Главният изпълнителен директор Лиам Грифин обвини за понижената прогноза за периода, приключващ на 28 декември, на "слабост сред най-големите клиенти". Той не спомена Apple, но производителят на iPhone е най-големият клиент на Skyworks, чрез който компанията му генерира около половината от приходите си.

И докато търсенето в Китай отслабва, Apple се фокусира все повече върху Индия, която наскоро изпревари САЩ като втория по големина пазар на смартфони в света. Главният изпълнителен директор Тим Кук повтори в интервю за CNBC от вторник, че Индия е основен фокус за Apple. Ройтерс съобщи през миналия месец, че компанията ще започне да сглобява най-добрите си iPhone в Индия през тази година, като се позовава на източник, запознат с темата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още