IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как България да мотивира инвеститорите в условия на задаваща се рецесия?

Страната трябва да остане фискално дисциплинирана страна, коментира Лъчезар Богданов пред Bloomberg TV Bulgaria

10:33 | 09.01.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Как България да мотивира инвеститорите в условия на задаваща се рецесия?

Основното, което България може да направи при бъдеща рецесия, е да се опита да минимизира ефектите. Спад на глобалното търсене на дадени продукти няма как да не се отрази и у нас. Но въпреки това страната има огромен потенциал, от който може да се възползва благодарение на участието си в общия европейски пазар. Това каза Лъчезар Богдановикономист Industry Watch, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Западни производства може да продължат да се привличат и у нас въпреки очакваната глобална рецесия. Идеята е източноевропейските икономики да продължат да привличат по-скъпите западни производства към своите страни, предлагайки определени предимства - по-ниски данъци, по-ниска цена на труда, добър бизнес климат. Този процес може да се запази, коментира икономистът. 

Важна е и бюджетната стабилност, посочи икономистът.

България трябва да остане фискално дисциплинирана страна – с ниски бюджетни дефицити, с излишъци при икономически растеж, с данъчна система с ниски ставки и справедливо облагане, инвестиции в инфраструктура и човешки капитал. Това е нещо, което би мотивирало инвеститорите да останат у нас, независимо от спад на търсенето“.

Богданов коментира и протестите на собственици на малки бензиностанции, които настояват да не влиза в сила приетият Закон за горивата.

Проблемът за бизнеса е фундаментален. По-високи административни разходи и по-големи инвестиции за навлизането на даден пазар неминуемо значат затрудняване на малките бизнеси, което облагодетелства големите. Трудно е пазарът да не бъде товарен с нови и нови административни тежести, включително и финансови, и едновременно с това да се гарантира спазването на закона“.

Друга тема, на която Богданов се спря, са предвидените за 10-ти януари протести на превозвачите в Брюксел срещу пакета „Мобилност“ на френския президент Еманюел Макрон. В този контекст той коментира трудностите при въвеждане на регулации на европейските пазари като цяло. 

Когато има отделни юрисдикции, отделни бюджети и едновременно свобода на предоставяне на услуги, се получава доста странно как регистрирана фирма в България с български работници изпълнява цялата си дейност във Франция например, плащайки данъци в България и подчинявайки се на законодателството тук. Въпросът възниква, когато имаме страни с изключително голяма разлика в заплатите за аналогична дейност. Темата е много сложна“.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 35 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Празни приказки са твоите безцелни злословия срещу ББ. Ако имаш да казваш нещо, довърши си мисълта. Щом той е лош управник, кажи според теб кой ще е по-добър. Другарката Нинова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 0
pinoccio
преди 5 години
"Няма глиган - няма рецесия". Тук е налице дълбок реминисцентен полъх от една друга култова реплика: "Няма човек - няма проблеми", с което са били решавани основни въпроси на общественото устройство. Това показва до каква степен е анимализиран животът у нас. Ние, обикновените хора, живеем във фермата, а дивечът гони на воля из гората млади сърни, като точи еврофондовете за тучни пасбища и ги обладава сред тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 6
Frosty
преди 5 години
Ами тя рецесията е заради един угоен глигaн, по-известен като Боко тиkвата и тоталитарните му методи на управление, с които за 10 години унищожи малкия и среден бизнес, прогони чуждите инвеститори и работоспособното население извън България, и сега седи и чака само на помощи от евросъюза. Само че и самите европейци не го щат тоя глигaн и корумпираните му угоени дружки нито в еврозоната, нито в Шенген и няма да го пуснат да влезе там.Всички тези приказки за административни разходи, фискална дисциплина и прочее са само чесане на езици.Решението е просто -ако го няма този угоен глигaн - няма да има рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още