IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай увеличава целите за фискален дефицит през 2019 г.

Очакванията са за ръст на дефицита до 2,8% от БВП спрямо 2,6% през 2018 г.

11:50 | 09.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайското министерство на финансите готви леко увеличение на целите си за бюджетен дефицит за тази година, докато властите в страната се опитват да балансират между подкрепата за икономиката и необходимостта за контрол на нивата на дълга.

Министерството е договорило целеви дефицит от 2,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) по време на годишната си работна конференция през декември, съобщават двама източници на Bloomberg, запознати с процеса.

Процентът, който представлява повишение спрямо 2,6-те процента през 2018 г., ще бъде представен за одобрение по време на Общокитайското събрание на народните представители през март. Източниците посочват, че дотогава размерът на дефицита все пак може да се промени.

И докато държавни представители от Пекин обещаваха проактивна фискална политика през тази година заради забавянето на икономиката на фона на продължаващата търговска война със САЩ, готвеното увеличение на дефицита е по-малко от очакванията на редица икономисти.

В същото време властите може да прибегнат и до т. нар. специални облигации, които не се отразяват на бюджета като цяло, за да финансират местни правителствени проекти и да дадат тласък на инфраструктурните инвестиции.

От финансовото министерство в Пекин все още не са коментирали официално съобщенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още