IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон: Приемането на сделката за Brexit в парламента ще е предизвикателство

Не се очаква сделката да бъде връщана за прегласуване, ако не бъде приета първия път

15:29 | 09.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ще бъде предизвикателство сделката на премиера Тереза Мей за Brexit да мине в парламента. Това заяви британският министър по въпросите на бизнеса и енергетиката Грег Кларк, цитиран от Ройтерс.

Въпреки това по думите му сделката, която бе договорена между Мей и Европейския съюз, е справедлива и почтена.

В изказване пред репортери по време на посещение в Берлин Кларк посочи още, че за парламента става все по-ясна необходимостта от предотвратяване на Brexit без сделка.

Предстоящото гласуване на споразумението в парламента на 15 януари по всяка вероятност ще се окаже и единствената възможност за приемане на сделката.

По думите на британския държавен секретар по въпросите на Brexit Крис Хийтън-Харис няма планове за повторно гласуване в парламента на споразумението за излизането на Великобритания от Европейския съюз, ако то не бъде прието другата седмица.

Тереза Мей отложи гласуването през декември, тъй като тогава нямаше достатъчна подкрепа за сделката. Тя обеща да потърси допълнителни гаранции от Брюксел за т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница в опит да спечели благоволението на депутатите. Въпреки това до голяма степен се очаква сделката да бъде отхвърлена. Някои британски медии съобщиха, че се очаква Мей да поиска още няколко пъти от парламента да гласува върху споразумението.

На въпрос по време на изслушване пред комисия за това колко пъти сделката ще бъде връщана, ако не бъде приета Хийтън-Харис заяви: „Не съм видял никакви планове, които предполагат, че тя ще бъде връщана“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още