Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

„Жълтите жилетки“ призовават за масово теглене на спестявания от банките

Протестиращите се надяват, че това може да принуди правителство да се вслуша в исканията им

   1| 2    
1
 
2
 
20
Krieghoff до: studioaa
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Няма да доживееш за да видидиш това. Съдейки по *** ти изказвания създаваш чувството, че на младини някой те е обезчестил и ти е платил в ЕВРО
1
 
2
 
19
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
По принцип в класическите търговски банки (не говорим за private banking и офшорни зони), по-малко от половината депозити са на физически лица. От тях значителна част са на срочни депозити, които се теглят с предизвестие, отделно гръбнакът на депозитите са тези на по-заможните и формират сигурно 80% от тези на физическите лица. Като извод - жълтите жилетки държат значително под 10% от пасивите на банката и трудно само те могат да предизвикат ликвиден проблем.

Отделно масово теглене не е задължително да е значително теглене и по-скоро ще въведе до дълги опашки и нищо повече. Едно гише трудно обслужва повече от 20 човека на час и повече от 150 на ден. Като се проведе инструктаж на персонала на банката, кпд ще спадне до 2-3 човека на час.

КТБ не я фалираха хората от опашките, а едрите вложители, които през интернет банкиране безкасово я обезкървиха
4
 
0
 
18
khao до: Mavi Goz
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Мише, върни профила на мави, веднаха. :))
4
 
2
 
17
redcretin до: Sakamano
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Тук леко сбърка, ама е разбираемо предвид отровната българска среда :)
4
 
3
 
16
redcretin до: studioaa
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Да не си вече в мАсква с чемоданчика, а? :)

3
 
19
 
15
преди 2 месеца
На мене па ми е мноо интересно, оти правителството не подава оставка, както се очаква и съветва да се прави из некои други места по земните кълбета, включително и у нас...? Мани друго, ами и полицията здраво ги млати протестиращите - не е като у Москва, кога стоте фена на Навални протестират срещу Путин... Ама там били опозиция, а у Париж - некви лоши... :lol:
5
 
6
 
14
pioner до: Sakamano
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Именно защото се е случвало преди банките ще успеят да реагират адекватно и нищо няма да произлезе от подобни акции. Е разбирасе могат да парализират банковата система заставайки на гишетата на банките и банкоматите правейки трансфери за по 1 евро, но и за това си има цяр. А за да сринат цялата финансова инфраструктура в наши дни им трябва доста по - добра организация от Фейсбук.
2
 
12
 
13
Sakamano до: pioner
преди 2 месеца
Банките не съхраняват парите на вложителите - те ги инвестират. От там идват лихвите по влоговете. Банките имат резерви за да покрият непосредствените си плащания, но ако хората масово започнат да теглят, в един момент резервите ще свършат. Впрочем, това се е случвало не веднъж. Затова държавите са създали фондове за гарантиране на депозитите. Но ако започне масово теглене от всички банки едновременно - и те няма да са достатъчни.

Призивите за масово теглене на депозити са друг въпрос. Жълтите усмиpителни ризи може да са глупaци, но повечето вложители не са.
13
 
7
 
12
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не виждам как това масово теглене на пари от банки ще доведе до проблеми с ликвидността на банките. За да има проблем за една банка освен масовост на тегленията се изисква още спонтаност и стихийност. При липса на тези 2 фактора банката ще е подготвена за тегленето и то ще е безмислено. Следователно когато заявиш че след 5 дни ще теглиш 2 милиона от клон X в Пазарджик то клона x в Пазарджик ще има налични пари.
8
 
19
 
11
преди 2 месеца
Жълтите жилетки имат много интересна логика. Търсят начин как да си съсипят живота с надеждата да наранят другите повече от колкото биха наранили себе си. Имаше една много интересна класификация на хората. Умни били тези, които с действията си правили добро на себе си и обществото. Глупави били тези, които вредят на себе си и обществото. Бандити са тези, които вземат за себе си и вредят на обществото. Та очевидно при срив на банковата система протестиращите ще пострадат силно, както и обществото, което автоматично ги вкарва в категорията глупаци.