IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Жълтите жилетки“ призовават за масово теглене на спестявания от банките

Протестиращите се надяват, че това може да принуди правителство да се вслуша в исканията им

17:40 | 09.01.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Активисти на протестното движение на „жълтите жилетки“ във Франция призоваха за масово теглене на спестяванията от френските банките като част от продължаваща борба срещу правителството, предаде БТА.

Преди деветия пореден протестен уикенд в Париж и други френски градове „жълтите жилетки“ отправиха призив в социалните мрежи за масово теглене на пари от банките.

Протестиращите се надяват, че това може да принуди правителство да се вслуша в исканията им, по-специално в призива им за по-пряка демокрация чрез референдуми, позволяващи на гражданите да предлагат нови закони.

Инициатор на призива за тегленето на пари е активистът от движението Максим Никол. 

Според икономическото издание „Капитал“ този икономически феномен е известен начин за предизвикване на банкова паника и е много опасен, но остава твърде малко вероятен.

Операцията е насрочена за събота, 12 януари от 8 часа местно време и е предвидено да се проведе още веднъж идния месец, в случай на провал.

Последиците са потенциално много съществени: нито една банка не държи ликвидности, съответстващи на депозитите на клиентите си, а банка, която не е в състояние да отговори на исканията за теглене се изправя пред невъзможността да плаща разходите си за функциониране. След това схемата е класическа: ако една банка се срине, целият сектор се разклаща, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 14 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
Бедните винаги го дуxaт - това си е природен закон. Каквото и действие да предприемат срещу елита, от него ще пострадат най-много те. Точно затова подобни зле мотивирани протести ме дразнят. Когато някой ден нормалните хора излязат на улицата с разумни искания, те ще бъдат сравнявани с тази лумпeнизиpана тълпа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 19
penman
преди 5 години
Протестират прошляците, подкокоросвани от чужди на ЕС сили, същите които излъгаха англичаните да гласуват за излизане от ЕС. Това на първо място е Русия. Прошляците обаче нямат пари и сами нищо не могат да направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 7
freegan
преди 5 години
Повечето от тези хора сигурно са по-богати от теб и със сигурност много по-умни! Банките няма да фалират, а ще вземат от спасителните програми, но Макарон ще получи още по-звучен шамар. Правата трябва да се извоюват, отстояват и защитават. Много си ***, честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 13
Sandy
преди 5 години
ЕС може да продължи да съществува както без Англия, така и без Италия, Франция и други. ЕС може да го бъде и само с няколко на брой държави. Помисли върху това и ще видиш, че е така. Е, еврото тогава няма да е толкоз силно, но на икономиката им не им трябва силно евро! Германия е локомотив, който никой не може да спре, дори САЩ, Русия и Китай взети заедно. Не подценявайте ЕС, той е като на коча топките - от 20 години се клатят, но не падат, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 42 rate down comment 11
Sandy
преди 5 години
С това французите искат да накажат високомерните си политици, олигарси, банкерите. По този начин може да накажем и българските самозабравили се политици, олигарси и банкери, които реално упражняват геноцид срещу народа си, затриват нацията ни, но българите нямаме единството, куража, решителността и смелостта. Българите сме убити хора, още с робското си мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 41
studioaa
преди 5 години
По-важното е, че еврото и европейския съюз ще се сринат и тогава никой няма да го интересува съдбата на френската икономика. Да лично аз бих бил много доволен ако ако се случи тотален неконтролиран срив на европейския проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 16
majnata
преди 5 години
Това е "предложение на което не може да се откаже " ... на Макрон ше му изсъхне слюнката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 18
c.r.e.a.m
преди 5 години
Тва е абсолютна тъпотия. Ако стане, най-потърпевши ще са самите жълти жилетки, щото после ще плащат масрафите по спасяване на банките. Иначе за блъф става. Общо взето бедните все го духат, щото всичко идва от техния джоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 37
Sakamano
преди 5 години
Че какви спестявания може да имат тия протестиращи гoлтaци? А дори по някакво чудо успеят да убедят хората които наистина имат спестявания да ги изтеглят, банките ще фалират, френската икономика ще се срине и да ги питам тогава дали са доволни от постижението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 13
majnata
преди 5 години
Е това е вече мат с пешката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още