IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones записа четвърта подред печеливша сесия след протокола на Фед

Двата най-търгувани вида петрол WTI и Брент отчетоха силни ръстове в края на деня с по над 4%

23:31 | 09.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street се повишиха в иначе волатилната сесия в сряда след публикуването на протокола от последната среща на Федералния резерв, съобщава CNBC. Документът повтаря коментарите на председателя на централната банка от миналата седмица, че Фед може да "си позволи да бъде търпелив за по-нататъшно затягане на паричната политика".

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones нарасна със 91,67 пункта, като записа четвърта подред печеливша сесия. Широкият показател S&P 500 се повиши с 0,4%, като технологичният и енергийният сектор се представиха най-добре. Технологичният измерител Nasdaq се придвижи във възходяща посока също за четвърти пореден ден с 0,87%.

Акциите на Apple поскъпнаха с 1,7%.

Индексите загубиха част от преднината си в последния един час от търговията, след като беше прекратена срещата между лидери на Демократичната партия и президента Доналд Тръмп. Държавният глава написа в Twitter, че „срещата е загуба на време“. Сенатор Чък Счумър пък само каза, че президентът е напуснал срещата.

Според Питър Буквар, главен инвестиционен стратег на Bleakley Advisory Group, реакцията на президента е имала лек негативен ефект върху пазара.

Във фокуса на инвеститорите са и търговските преговори между САЩ и Китай, които приключиха в сряда.

Участниците в преговорите удължиха с още един ден разговорите си на фона на постигането на известен напредък в определени области. Китайското външно министерство заяви в сряда, че преговорите са приключили и резултатите ще бъдат публикувани скоро. Президентът Доналд Тръмп пък написа във вторник: „Разговорите с Китай вървят много добре“.

Акциите на Caterpillar поскъпнаха с 0,4%, а на Boeing с близо 1% благодарение на оптимизма около търговските преговори, тъй като двете компании са силно зависими от чуждестранните пазари.

Срещите тази седмица бяха първите между представители на двете страни, откакто президентът Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се съгласиха на 90-дневно примирие през декември.

Междувременно рейтинговата агенция Fitch заплаши, че може да понижи държавния кредитен рейтинг на САЩ заради продължаващите проблеми около приемането на федералния бюджет и вероятните негативни последици, които могат да последват за тавана на дълга.

Частичното спиране на работата на федералните агенции навлиза в 19-тия си ден днес. Основната причина за това е липсата на съгласуване на параметрите на държавния бюджет от страна на демократи и републиканци заради желанието на американския президент Доналд Тръмп да бъдат включени към него и разходите за издигането на стена по границата с Мексико.

Във вечерните часове еврото поскъпна с 0,97% до 1,1552 долара.

Двата най-търгувани вида петрол WTI и Брент отчетоха силни ръстове в края на сесията с по над 4% до съответно 52,25 долара за барел и 61,37 долара за барел. Златото също повиши цената си макар и с доста по-скромните 0,66% до 1294,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още