IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в търговията отчитат най-силен ръст от 2 години

Най-сериозен принос има електронното пазаруване

13:58 | 10.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Оборотите в търговията на дребно продължават да ускоряват ръста си през ноември, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ).

Оборотите на търговците на дребно в България нарастват през ноември с 6,5% на годишна база, следвайки ревизирания до 5,0% ръст през предходния месец.

Това е най-голямото повишение на търговията на дребно от ноември 2016 г. на фона на възстановяването на продажбите на автомобилни горива в специализирани магазини (5,1% в сравнение с -1,7% през октомври).

На годишна база оборотите растат по-значително при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 15%. Сериозен е и ръстът при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 14,9 на сто. При търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - по 9%. 

На годишна база намаление е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5,4%.

През ноември 2018 г. се наблюдава по-значителен ръст на оборота спрямо предходния месец при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 5.5%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,4%, и с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1,1%.

Намаление е отбелязано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0,6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още