IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината българи се чудят дали да гласуват на евроизборите

ГЕРБ запазва крехко предимство пред БСП

12:52 | 10.01.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В края на декември готовност да гласуват за представители на България в Европарламента заявяват 48,2% от избирателите, а всеки втори или не възнамерява да участва, или не е решил как точно ще постъпи, показва изследване на Алфа Рисърч.

Социолозите уточняват, че това е за предстоящите през май избори, тъй като още не е ясно кои партии ще участват и в каква конфигурация.

По-ниската активност силно сближава ГЕРБ (16% от избирателите или между 32 и 34% от гласувалите) и БСП (14,9% от избирателите или около 30-32% от гласувалите). 

Така ГЕРБ запазва крехко предимство пред основния си опонент, но икономическата ситуация в страната, както и мотивацията на разнородните избиратели, сред които има както европоддръжници, така и евроскептици, ще са ключови за крайния резултат. БСП също не е особено убедителна в мобилизацията на своя вот, но превръщайки изборите в тест за или против правителството, успява да задържи лоялния си електорален кръг.

ДПС са третият участник, който ще има сигурно представителство в Европарламента. Подкрепа за Движението за евровота заявяват 5,1% от общия брой избиратели, или между 10 и 13 на сто от гласувалите.

Скандалите в Обединените патриоти сриват бързо електоралната им подкрепа. Дори все още формално обединени, те мобилизират едва една трета от бившите си избиратели. Антиевропейските настроения на значителна част от потенциалните им симпатизанти допълнително ги демотивират и така електоралния им ресурс пада до 2,9% от общия брой избиратели в страната.

При сега заявената избирателна активност от около 48% това е равностойно на около 5,5 - 6 на сто от гласуващите, което е на границата на бариерата, необходима за излъчване на евродепутат.

На същата граница, но с положителен тренд, е коалицията „Демократична България“. Подкрепа за обединението заявяват 2,7% от избирателите, или около 5,5 – 5,8 % от готовите да гласуват.

Привържениците на „Демократична България“ са значително по-заинтересовани и мотивирани да гласуват в евроизборите, което благоприятства шансовете им да излъчат свой представител.

Високото недоверие към институциите и високият дял избиратели, ненамиращи убедително политическо представителство, може да доведат до два противоположни сценария. Първият, въпреки критичността си избирателите да запазят статуквото. Вторият, недоволството да издигне на върха нови политически партии. Дали това ще бъдат популисти и антисистемни играчи, или някаква друга политическа алтернатива, е най-интригуващата част от политическия съспенс.

Доверието в политиците

Обобщаващото за 2018 г. проучване на Алфа Рисърч регистрира още ярък контраст между личния оптимизъм за 2019 г. и социалната тревожност за развитието на страната.

Президентът Румен Радев запазва позитивен баланс в личния си рейтинг, но за три месеца губи 5 пункта одобрение и за първи път положителните оценки за неговата дейност са под границата от 50 на сто (47% одобрение срещу 17% неодобрение).

В края на една година, маркирана от успешното Европредседателство, но и от вътрешно-коалиционни напрежения и скандали, социолозите регистрират нарастваща критичност към изпълнителната власт: 17% положителни срещу 45% отрицателни оценки.

След юни 2018 г. настъпва обрат и в персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов: 30% одобрение срещу 37% неодобрение и 33% неутрални оценки. Борисов остава най-одобряваният лидер на партия, но персоналният му рейтинг е в негативен тренд (спад от 32,8% до 30,1%).

Положителните оценки за Корнелия Нинова също намаляват, като за първи път през последните две години падат под 20 на сто (от 22,2% на 19,4%).

Най-силна е ерозията на доверието към лидерите на Обединените патриоти: Красимир Каракачанов губи седем пункта (от 23,4% на 16,3%), Валери Симеонов шест пункта (от 11,1% на 5,1%), Волен Сидеров също остава със силно ограничена подкрепа от 4,9%.

Поскъпналите горива в края на миналата година и възродената активност на Веселин Марешки по темата го връщат обратно в публичен оборот с одобрение от 13,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
penman
преди 5 години
Нещо не си наред с мозъка! Има съответни заведения за такива като теб, едното е на живописно място в Искърското дефиле, точно срещу дома на пещерняка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Щял да промени системата като не гласува... Ще ме скъсаш! Обичам да чета хумористични постове, но не знам доколко са подходящи за сериозен инвеститорски сайт. Да предположим, че убедиш 100 човека. Или нека да са 1000, все тая. Пак няма да ви стигнат минимум 10 хил. гласа за да провалите избора само на един народен представител. А ако всички спрат да гласуват какво ще се случи? Точно така, остават купените гласове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
крас
преди 5 години
Да ГЛЯСУВЯШ , означава да УЗАКОНИШ ИЗБАРА , който някой друг е направил вместо теб.Кой е ДРУГИЯТ и кой реди листите на НЕРАЗЛИЧАВАЩИТЕ СЕ ПО НИЩО партийни структури е въпрос, който подлежи на коментар.НАЙ ДОБРИЯТ НАЧИН ДА ПРОМЕНИМ СИСТЕМАТА Е ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ДА НЕ УЗАКОНИМ ИЗБОРА НА ТОЗИ "НЯКОЙ" , който ни предложи и вкара в ЕВРОПАРЛАМЕНТА световно неизвестните за вас : Илхан КЮЧЮК , Филиз ХЮСМЕНОВА, Асим АДЕМОВ, Неджми АЛИ, Николай БАРЕКОВ, Сергей СТАНИШЕВ , Георги ПИРИНСКИ, Ангел ДЖАМБАЗКИ , Андрей КОВАЧЕВ, Петър КУРУМБАШЕВ, *** МАЙДЕЛ, Светослав МАЛИНОВ, Искра МИХАЙЛОВА, Момчил НЕКОВ, Андрей НОВАКОВ, Емил РАДЕВ, Владимир УРУЧЕВ.НИМА ТЕЗИ ЛИЦА СА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД??КОЙ ГИ ИЗБРА - НАРОДА ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ?КОЙ Е ДРУГИЯТ ?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 5 години
ГОВОРЯТ ЛИ ВИ НЕЩО ТЕЗИ ИМЕНА:Илхан КЮЧЮК , Филиз ХЮСМЕНОВА, Асим АДЕМОВ, Неджми АЛИ, Николай БАРЕКОВ, Сергей СТАНИШЕВ , Георги ПИРИНСКИ, Ангел ДЖАМБАЗКИ , Андрей КОВАЧЕВ, Петър КУРУМБАШЕВ, *** МАЙДЕЛ, Светослав МАЛИНОВ, Искра МИХАЙЛОВА, Момчил НЕКОВ, Андрей НОВАКОВ, Емил РАДЕВ, Владимир УРУЧЕВ ,АКО НЕ ЗНАЕТЕ КОИ СА ЩЕ ВИ ПОМОГНА - това са "българските" представители в ЕП. !!!НЕ ЗНАМ КОЙ Е ПОСОЧИЛ ТЕЗИ ИМЕНА КАТО ВОДАЧИ НА ЛИСТИ В СЪОТВЕТНИТЕ ПАРТИИ , НО СЪС СИГУРНОСТ ТОВА НЕ СА НИТО ПЪРВИЧНИТЕ ПАРТИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ, НИТО ПЪК НАРОДА!!!НИЕ НЕ ИЗБИРАМЕ!!С подобни переверзни избири ние УЗАКОНЯВАМЕ ИЗБОРА който НЯКОЙ ДРУГ е направил!Кой е този който реди листите на НЕРАЗЛИЧАВАЩИТЕ СЕ ПО НИЩО ПОЛИТИЧЕСКИ СУБЕКТИ???За мен , това са ръководителите на останалата от СОЦА ПАРАЛЕЛНА ДЪРЖАВА ОТ ВЪНШНОТЪРГОВСКИ ФИРИМИ в която се калкулират активите, и която продължава да съществува с ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ в която се калкулират пасивите.Загубата в активите на ВЪНШНОТЪРГОВСКИТЕ ФИРМИ директно се отразява и в пасивите на държавата НИ , която чрез посочените от "ДРУГАРИТЕ" "народни" ИЗБРАННИЦИ също е под техен контрол.Да узаконяваме избора на "другарите" от ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА е не само безумие , но и липса на сиво вещество!!НЕ ВИ СЪВЕТВАМ ДА ГО ПРАВИТЕ!!НУЖНИ СА ПРОМЕНИ И ТЕ ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ СМЯНАТА НА СИСТЕМАТА чрез ХИРУРГИЧЕСКОТО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ТОВА РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ, прилепено като *** и изсмукващо ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ!! Ако някой има друго различно мнение моля да го сподели!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
dakl
преди 5 години
И с основание!От нашият избор практически абсолютно нищо не зависи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Все още се чудя защо не се пускат да си пробват късмета на тия избори други граждани на Ес, до колкото си спомням имаха право на това... дали няма да се случи приятна изненада. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
s3
преди 5 години
Разбира се, че трябва да се гласува на изборите за евродепутати, няма начин да не се гласува. И е важно да се гласува за евродепутат с малко име Андрей, дали ще е Андрей Новаков или Андрей Ковачев, все достойни партийни хора са. Успех и умната на изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още