IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николас Мадуро встъпва във втория си мандат в една по-изолирана и тъжна Венецуела

Инфлацията в момента бързо наближава 2 млн. процента, оставяйки минималната месечна заплата да се равнява на цената на кора с яйца

15:52 | 10.01.19 г. 9
<p>
	Николас Мадуро. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Николас Мадуро. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Венецуела Николас Мадуро встъпва във втория си мандат в четвъртък, пренебрегвайки международната критика, че преизбирането му през миналата година е незаконно. А това допълнително изолира южноамериканската държава, където икономическа криза подхранва хуманитарна криза, пише Ройтерс.

Лидерите на управляващата Социалистическа партия отхвърлиха критиките срещу встъпването в длъжност на Мадуро, което му позволява да остане начело на една от страните производителки на петрол от ОПЕК до 2025 г. От партията призоваха за митинги в подкрепа на президента, като използваха и социалната мрежа Twitter, за да го популяризират. 

Но Мадуро е изправен и пред няколко сериозни предизвикателства в собствената си страна.

Днешна Венецуела силно се различава от Венецуела от времето на предишния ѝ президент Уго Чавес, който използваше огромните приходи от петрола, буквално за да наводни страната с различни потребителски стоки, като същевеременно субсидира храните и лекарствата.

Инфлацията в момента бързо наближава 2 млн. процента, оставяйки минималната месечна заплата да се равнява на цената на кора с яйца. Около три милиона души са емигрирали от 2015 г. насам, много от които пеша, за да избегнат нарастващото недохранване и различни болести, сочат данни на ООН.

Банкноти, които преди са стигали за закупуването на хранителни продукци за цял месец, сега са натрупани в кофи за боклук или дори вплетени в многоцветни женски чанти, продавани от уличните търговци.

Мадуро спечели преизбирането си през миналата година въпреки икономическия хаос, до голяма степен защото опозицията бойкотира гласуването, в рамките на което активисти на Социалистическата партия открито плащаха на избиратели, за да гласуват.

Много страни по света осъдиха проведените избори, включително САЩ и съседните на Венецуела страни в Латинска Америка. Така Мадуро беше подкрепен от шепа съюзници с леви правителства.

И докато няколко държави планират да затворят посолства или да прекъснат връзки с правителството на Мадуро, според дипломатически източници огромно част от страните няма да изпратят дипломати за тържественото встъпване в длъжност, както се прави обичайно.

Правителството приветства пристигането на чуждестранни официални лица, които пътуваха за церемонията, включително президента на Южна Осетия – оспорвана територия в района Кавказ, която рядко бива определяна като нация.

Тази ситуация накара опозиционните критици да говорят за сигнал за изолация, призовавайки за протести. Властите пък реагираха като напълниха улиците с полицаи и войници с пушки.

През 2017 г. имаше четиримесечна вълна от протести, които доведоха до смъртта на над 100 души, но така и не успяха да свалят президента от власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 33 rate down comment 1
ПИЧ
преди 5 години
Toя Мадуро, тоя Мадуро, Венецецуела е с най-големите запаси на нефт в Света. Трябват разбира се топки за едно добро управление, но нали е Мадуро, а освен това има и много нефт. Останалото са прости сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Само военно положение и принудителен труд ще им оправи работата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 39 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Що ли всеки деспот който се ос*ре и съсипе държавата си почва да се оправдава с американските санкции. Е, поне Путин се опита да измисли нещо по-оригинално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 44 rate down comment 5
vajvaj
преди 5 години
Много яки принципи, бате! Да умориш от глад и болести народа си е високоморален и хуманен принцип, завещан от калмика Улянов и присъщ на повечето социалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 11
ABBA
преди 5 години
"ТОЗИ МАДУРО Е ПО-*** И ОТ НАШИЯ *** БОКО "Сорри, Мъдуро има принципи, завещани от Чавес. Няма как да е по-***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 41 rate down comment 15
опааа
преди 5 години
....американците се претовариха в налагането на санкции на страната и все още им е трън в зад ника този господин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 5
redcretin
преди 5 години
Не е :) И ще го разберете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 12
khao
преди 5 години
Пoнеже повечето пишещи тук ги мързи да четът история, нека знаят че всеки популист стига до тук, без изключения, та правете си сметка като гласувате за majka balgariq. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 18
karadjata
преди 5 години
ТОЗИ МАДУРО Е ПО-*** И ОТ НАШИЯ *** БОКО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още