IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Делчев от БПГА: Отлагането на Закона за горивата не беше коментирано с нас

Отлагането с половин година означава поне половин година забавяне на събирането на изгубените за бюджета данъци, посочва още изпълнителният директор

21:30 | 10.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отлагането с шест месеца на влизането в сила на Закона за горивата, който цели да изсветли търговията и да сложи край на контрабандата, не е бил коментиран с Българската петролна и газова асоциация (БПГА), заяви пред БНР нейният изпълнителен директор Андрей Делчев. 

Асоциацията е един от най-ревностните поддръжници на закона. Днес тя изпрати декларация до медиите, в която разкритикува решението на правителството и молбата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) за отлагането на закона.

Представителите на БПГА, които са членове на КРИБ. гласуваха напускането на конфедерацията на извънредно заседание на Управителния съвет в сряда.

„Ако годишно говорим за изгубени за бюджета данъци – акциз и ДДС, от порядъка на 700-800 млн. лв от сивия сектор, то отлагането с половин година означава поне половин година забавяне на събирането на тези данъци, на мобилизиране на контролните органи в посока на известяване на сектора. Закон, насочен за борба със сивия сектор, се отлага по причини, които биха могли да бъдат решени по друг начин, и това е смущаващо“, коментира Делчев.

По-рано днес стана ясно, че БПГА иска среща с министър-председателя Бойко Борисов, като все още очакват неговия отговор.

„Отлагането на закона не е коментирано с БПГА, която е единствената представителна организация на фирми и търговци в този бизнес. Тя представлява най-голямата рафинерия в България, представлява 70-80% от търговията на едро с горива и 70% от тази на дребно с горива. Ако с такава организация не се коментират такива закони, то нещата се случват не в синхрон с желанията на прозрачния бизнес“, каза още Делчев.

Той коментира, че в момента горивата в България са в ниската си точка. Според него в близка перспектива няма макропричини цените на суровия петрол да вървят нагоре и респективно цените на дребно отново да тръгнат също нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още