IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дни делят британският парламент от вота за сделката за Brexit - а после?

Евентуални нови парламентарни избори биха създали главоболия на лейбъристите и довели до война в средите на консерваторите

10:54 | 11.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поемането на гаранции за правата на работниците може да накара лейбъристите да подкрепят споразумението за Brexit, постигнато от премиера Тереза Мей, пише днес лондонският "Таймс". Според изданието министрите вероятно ще внесат една промяна в плана, с която ще предложат допълнителни гаранции за правата на работниците и това да склони лейбъристите в Камарата на общините да гласуват за плана. Развитието е настъпило, след като Мей се е срещнала с петима видни членове на Лейбъристката партия в опит да разколебае тяхната съпротива и да промени намеренията им за вота във вторник.

Тези разговори, продължава "Таймс", бяха предшествани от поредното смущаващо поражение на Мей в Камарата, когато депутати настояха тя да изложи пред парламента своя "план Б" в срок от три дни, в случай че сделката за напускане на ЕС бъде отхвърлена. Изменението, което правителството може да направи, ще задължи Обединеното кралство да се придържа към правилата на ЕС за заплащане и условия на труд, здравеопазване и безопасност, както и по екологични въпроси, пояснява "Таймс".

Евентуални нови парламентарни избори биха създали главоболия на лейбъристите и довели до война в средите на консерваторите, пише днес "Гардиън" по повод призива на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин за избори, ако планът на Мей за Brexit бъде отхвърлен в Камарата на общините. Вестникът признава, че обичайна работа на опозицията е да иска нови избори и припомня думите на Корбин: "Правителство, което не може да върши работата си чрез Камарата на общините, изобщо не е правителство".

Ако - както се очаква - издействаната от премиера сделка се провали на 15 януари, лейбъристите незабавно ще поискат вот на недоверие към правителството, което и трябва да направят, предрича изданието. Но според него е малко вероятно торите да гласуват за собственото си сваляне от власт и предизвикването на спешни избори. На годишния си конгрес лейбъристите предвидиха всички варианти, включително насрочване на втори референдум за Brexit. Но вчера Корбин каза, че общите избори трябва да имат предимство пред референдума.

"Гардиън" посочва, че ако сделката на Мей пропадне и лейбъристите не успеят да си издействат избори, те ще разполагат само с три дни, а може би само с часове да обявят по-нататъшните си действия. През това време Мей ще трябва да създаде своя "План Б" или видоизменения "план А". Но именно тук е спънката. Тогава ще бъде сложен край на шикалкавенето и удобните двусмислици. Във вторник тази седмица министърът в сянка за Brexit Кейр Стармър намекна, че ще трябва да бъде спряно и отложено активирането на член 50 от Лисабонския договор, но той знае, че това може да стане само заради нови избори или нов референдум. Във вчерашната си реч Корбин не спомена това, нито призова за референдум.

Тактиците в Лейбъристката партия обръщат сериозно внимание на данните от анкетите. Когато "ЮГав" попита хората как ще гласуват, ако Brexit мине с подкрепата на лейбъристите, резултатите показаха, че лейбъристите се смъкват на трето място с 22 пункта, изпреварени от либералдемократите, които имат прираст до 26 пункта. Така че такава грешка лейбъристите никога няма да допуснат, каквито и да се личните предпочитания на Джереми Корбин, пише в заключение "Гардиън".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Да и Великобритания изчезва от лижето на Замята и картата.... ей така... фиууут... и готово...П.С.5. Земята се разтваря и всички гяволи от преизподнята нахлуат в Англия.6. Месията слиза на Земята с огнена колесница...7. Гигански цунамита заливат острова.8. Заметресения от 25-та по Рисхтер обрущат континенталните плочи на острова.9. Вулкани изригват.10. Торнада вилнеят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още