IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малмстрьом: Европа иска готовност да преговаря с Вашингтон в най-скоро време

Европейският комисар за търговията бе на посещение във Вашингтон по мандата ѝ да преговаря за търговско споразумение със САЩ

10:21 | 11.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом заяви късно снощи, че мандатът ѝ да преговаря по търговско споразумение със САЩ е "почти към края си", а това отваря пътя към официални дискусии, предаде Франс прес.

Малмстрьом и постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър участват в работна група от лятото на 2018 година, чиято цел е да бъде определена рамката на евентуалните търговски преговори след принципното споразумение за търговски договор, потвърдено в края на юли от президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, припомня БТА.

"Ние работим по последните подробности от този мандат", каза Малмстрьом пред АФП. "Мисля, че нещата могат да потръгнат бързо, макар все още да е невъзможно да се каже колко време ще бъде необходимо на Конгреса, за да вземе решение", допълни Малмстрьом в края на визитата си във Вашингтон.

Еврокомисарят, която имаше разговори в сряда и четвъртък с Лайтхайзър, каза още, че не очаква съпротива по този мандат за преговори, защото той не включва земеделието, което е изключително чувствителна тема за Франция.

"От европейска страна ние се опитваме да бъде готови възможно в най-скоро време", подчерта Малмстрьом.

Лайтхайзър информира в писмо, изпратено до Конгреса на 16 октомври, за намерението си да договори търговско споразумение с ЕС. Администрацията на Тръмп тогава обясни, че трябва да се спази срок от 90 дни, който изтича идната седмица.

Брюксел продължава да се надява да бъде изключен от потенциални вносни мита за автомобилите, произвеждани в ЕС, които администрацията на Тръмп би могла да наложи след публикуването на заключенията от разследването си през февруари.

Ако обаче европейските автомобили бъдат обложени с такива мита, то списъкът с ответните мерки на ЕС би включил дълъг списък от американски продукти, посочи Малмстрьом, без да ги изброява.

Тя оцени разговорите си с Лайтхайзър като "много конструктивни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още