IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата в Токио повдигна нови обвинения на Карлос Гон

Адвокатите му обявиха, че ще поискат той да бъде освободен под гаранция от ареста

11:34 | 11.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Токийската прокуратура разполага с конкретни доказателства за вината на бившия главен изпълнителен директор на Nissan Карлос Гон и му повдигна две нови обвинения в нарушаване на финансовото законодателство, информираха световните агенции, цитирани от БТА.

Същевременно адвокатите му обявиха, че ще поискат той да бъде освободен под гаранция от ареста, където се намира от 19 ноември.

Прокуратурата разследва предположения, че Гон е прехвърлил на Nissan загубите от свои частни инвестиции на фона на световната финансова криза от 2008 година, след като по-рано обвини 64-годишния бизнесмен, че не е декларирал изцяло възнагражденията си, съобщи Киодо.

Гон отхвърля обвиненията и на изслушване пред Токийския окръжен съд по-рано тази седмица заяви, че е невинен.

Адвокатът му посочи, че ще подаде молба към съда той да бъде освободен под гаранция. Надеждите за това обаче изглежда избледняват и главният му адвокат призна на пресконференция неотдавна, че клиентът му може да остане в ареста поне още шест месеца до началото на съдебния процес, като се има предвид сложността на делото, включващо документи на английски и японски език.

Карлос Гон е задържан от ноември по обвинения, че не е обявявал пълния размер на възнагражденията си в докладите на Nissan пред японските финансови регулатори за петгодишен период до март 2015 година.

Отправени са му нови обвинения за подобни нарушения и през трите години до март 2018 година. Предполага се, че сумата на необявените му доходи е около 9 млрд. йени (83 млн. долара).

Трета заповед за задържане му бе връчена на 21 декември за предполагаемо прехвърляне на Нисан на загуби от валутен суап на стойност 1,85 млрд. йени през 2008 г. и нанасяне на щети на компанията, която е трябвало да плати 14,7 млн. долара на саудитския бизнесмен Халед ал-Джуфали, който гарантирал кредит за Гон през следващите години.

Гон признава временното прехвърляне на договора, но твърди, че Nissan не е понесъл загуби. Той настоява също така, че плащанията за ал-Джуфали чрез подразделение на Nissan са правомерна компенсация, тъй като саудитецът се е погрижил за сложни проблеми в Близкия изток.

Според прокуратурата обаче Гон е извършил тежка злоупотреба с доверие в момента, в който е прехвърлил договора върху Nissan.

Днес е последният ден от периода на задържане на бизнесмена, разрешено от съда, и прокуратурата трябваше да реши дали да го освободи, или да повдигне обвинения срещу него, уточнява Киодо.

По-рано през седмицата Гон се разболя в ареста и семейството му в Париж разпространи изявление, в което изрази безпокойството си и призова японските власти да предоставят информация за здравето му.

Здравословното му състояние се е подобрило, след като той бе вдигнал висока температура, съобщи днес един от адвокатите му.

Адвокатите му вече могат да го посещават, след като вчера това не им бе позволено, тъй като по лекарска препоръка той е имал нужда да почива.

Продължителното задържане на бизнесмена привлече международни критики към японските правни процедури, които на практика позволяват на разследващите да задържан заподозрени в ареста неопределено дълго време чрез издаване на нови заповеди за арест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още