IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП: За един ден са подадени над 200 данъчни декларации

В момента се разпространяват фалшиви имейли от името на данъчните, предупреди Росен Бъчваров

11:48 | 11.01.19 г.
<p>
	Росен Бъчваров.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Росен Бъчваров. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 200 данъчни декларации са подадени в Националната агенция за приходите (НАП) при старта на данъчната кампания, която започна вчера. Това обяви в ефира на БНТ  говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той отново предупреди, че в момента се разпространяват фалшиви имейли от името на данъчните. Електронните писма са на английски език и приканват получателите им да попълнят лични данни като последват посочен в писмото линк.

Росен Бъчваров обясни, че това представлява класическа форма на "фишинг" атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация от интернет. Целта обикновено са потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н. 

Все повече са и случаите на хакерски атаки, използващи фалшиви страници, каза още говорителят на НАП.

Той изрично подчерта, че приходната администрация не изисква и никога няма да изисква информация за кредитна карта, за банкова сметка или друг тип данни, които са конфиденциални, по имейл.

„Ако някой получи електронна поща от името на НАП, от името на банка или от името на каквато и да е частна или публична институция, която приканва за въвеждането на данни на кредитни карти, това със сигурност е дело на недобронамерни лица“, каза Росен Бъчваров. По думите му това никога не е било обичайна практика нито на банковите институции, нито на държавните ведомства.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още