IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша обвини директор на Huawei в шпионаж

Става дума за местния директор на компанията, който отговаря за продажбите ѝ

16:50 | 11.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Полските власти задържаха и отправиха обвинения към местния директор по продажбите на Huawei Technologies - китаец, за който се смята, че е извършвал шпионаж на високо ниво от името на Китай, на фона на засилващите се притеснения на Вашингтон и съюзниците му за дейността на технологичния гигант, пише Wall Street Journal.

Арестът е пореден удар по Huawei, след като в началото на декември в Канада беше задържан главният финансов директор на компанията. Това се случи по искане на САЩ и с обвинения, свързани със санкциите на страната срещу Иран. За разлика от другите обвинения, тези в Полша директно подсказват за обвиненията на Вашингтон и на други западни правителства, че Huawei може да е ползвана от Пекин като глобален инструмент за шпионаж.

От години Вашингтон твърди, че Huawei е заплаха за националната ѝ сигурност, посочвайки, че тя може да е била принудена от Китай да използва знанията си в сферата на телекомуникационното оборудване, което продава по целия свят, за да имат достъп до чуждестранни телекомуникационни мрежи.

Huawei упорито отрича всичко това през годините. Част от защитата ѝ досега беше, че не e получавала обвинения за шпионаж в чужбина.

Служители на полската агенция за контраразузнаване тази седмица са претърсили местния офис на Huawei, като са взели документи и дигитални данни. Претърсен е бил и домът на арестувания китаец, обяви полската държавна телевизия днес. Самоличността на арестувания не е разкрита, но се посочва, че е завършил едно от най-добрите китайски училища за разузнаване, включително е бивш служител на китайското консулство в Гданск.

В рамките на същото разследване Полската агенция за вътрешна сигурност е задържала и неин бивш служител – полски гражданин, който е бил заместник-началник на отдела за информационна сигурност на агенцията. Неговото име също не е разкрито, но е ясно, че е знаел за вътрешните дела на полското правителство, свързани с криптираната комуникационна мрежа, която се ползва от висшестоящите, посочва още телевизията.

И двамата мъже са обвинени в шпионаж, допълва тя – престъпление, което може да им донесе 10 години затвор. Задържаните твърдят, че не са виновни.

"Huawei е наясно със ситуацията и я разглеждаме“, коментира говорител на компанията. Полската агенция не е открита за коментар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 9
bigmamascandal
преди 5 години
Китайчетата май ще го загазят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още